Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inte någon annans fel

Glad partiarbetare. På valvakan i söndags visade det sig att AfD fick 13 procent av rösterna. Det är ingens fel. Utan främst partiets egen förtjänst.

Glad partiarbetare. På valvakan i söndags visade det sig att AfD fick 13 procent av rösterna. Det är ingens fel. Utan främst partiets egen förtjänst.

Foto: Martin Schutt

Widar2017-09-26 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Diskussionen är i full gång om varför det EU-skeptiska och invandringsnegativa partiet AfD kunde gå så starkt i det tyska förbundsdagsvalet i söndags? Det söks orsaker här och där. Det mest självklara svaret är dock påtagligt frånvarande i debatten. Partier får röster därför att människor av kött och blod vill rösta på dem. Svårare är det inte. I en demokrati får partier alltid det antal röster som de förtjänar. Dessa självklara svar används för det mesta när det gäller "vanliga" partier som media inte behöver "förhålla" sig till på något särskilt sätt. När det gäller mer "obehagliga" partier som till exempel AfD så måste det liksom alltid vara någons "fel" att det har gått som det har gått.

Invandringsfrågan var den stora hävstången för AfD. I valet 2013 hamnade partiet strax under femprocentsspärren i förbundsdagsvalet. Åren närmast efter valet var tämligen gruvsamma. Missnöjespopulism i EU/Eurofrågor fick inte opinionssiffrorna att lyfta. Tvärtom dalade siffrorna nedåt för det falangtäta och internt maktstridande lilla partiet. Så kom de stora folkvandringsvågorna av människor som sökte sig norrut och västerut från Mellanöstern och från Afrika. Pressen blev stor på alla länder i Europa. AfD tog chansen och tog ställning för sådant som bättre försvar av Tysklands gränser och en mer stramt reglerad invandring till Tyskland. AfD slog an en sträng hos många tyskar och fick många röster. Svårare var det inte.

Från vänster och till höger sägs nu att det var "Storkoalitionens fel" att det gick bra för AfD. Hade inte Kristdemokraterna och Socialdemokraterna suttit i samma regering så hade de båda partierna kunna föra en hård ideologisk valrörelse där "högervänsterkonflikter" vinit genom luften. Så sägs det. Och det har sagts otaliga gånger här hemma att S och M skulle ha kunnat hindra SD: s tillväxt genom att hitta på stora "ideologiska konflikter" om det eller detta. Det är lika feltänkt här som där. Saken med AfD och med SD gäller invandring och integration. Visst hade både S och CDU kunnat vara mer uppmärksamma i invandringsfrågorna. Och visst kan vi se att S och M i Sverige tycks ha fått stopp på den akuta väljarblödningen till SD genom omläggningen av invandringspolitiken. Men att både SD och AfD nått 13 procent i sina senaste riksdagsval är ingens "fel"; inte något som kunde ha förhindrats genom att S eller de borgerliga gjort några smarta manövrar.

Ledare