Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hanterbart sa Johansson

Morgan Johansson signalerar nu möjligen ett politikskifte i liberal riktning. Vore värt att diskutera i så fall.

Morgan Johansson signalerar nu möjligen ett politikskifte i liberal riktning. Vore värt att diskutera i så fall.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Widar2019-01-24 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Journalister på de stora och trendsättande medierna pressar väldigt sällan ansvariga politiker med kritiska och underbyggda frågor utifrån att invandringen kan vara för liberal. Det händer så sällan att de få gånger som det sker så stannar det i minnet.

Agenda i SVT som i oktober 2012 ställde frågan "Hur mycket invandring tål Sverige?" i en partiledardebatt. Utrikesminister Margot Wallström som i oktober 2015 i en DN-intervju varnade för den omfattande invandringen: "I längden kommer våra system att braka ihop", sa Wallström.

Expressen som 23 januari 2019 ställde frågan till den nygamle migrationsministern Morgan Johansson om det är bra att Sverige med regeringens nya migrationspolitik för anhöriga blir "ett av de mest generösa länderna i EU?".

Självfallet finns undantag. Till exempel SVT-ikonen Janne Josefsson som redan i februari 2008 i en intervju i Helsingborgs Dagblad talade om "journalistikens svek":

"Vi som försvarat det mångkulturella samhället har ju förskönat det. Det är otroliga saker som har hänt i arbetarförorterna, där en trappuppgång på några år kunde förvandlas, medan vi stämplade rasist i pannan på de som protesterade", sa Josefsson.

Journalistvinkeln är inställd på att skildra samhället ur den maktlösa individens perspektiv. Den drivande konflikten är fattig flykting mot kostymklädd politikerpamp. Det blir för ensidigt kort sagt.

I intervjun med Expressen är Morgan Johansson inte särskilt intresserad av att problematisera den nya liberala politiken. Enligt Expressen kan så många som 20 000 människor som är anhöriga till "alternativt skyddsbehövande" i Sverige att få rätt att komma hit. Och det utan försörjningskrav under tre månader.

Enligt den förra regeringen - där Morgan Johansson ingick - var en lämplig riktsiffra för det totala antalet uppehållstillstånd ungefär 14 000 per år.

Nu förefaller 20 000 extra anhöriginvandrare däremot vara "hanterbart."

Håller S på att överge sin traditionella stramhet i invandringspolitiken? S är noga med att markera avstånd till sin regerings politik om sådant som värnskatt, arbetsrätt och hyror. Men i invandringen tycks man snarare vilja markera närhet till de liberala i C och MP.

Nog vore det värt några tunga frågor från den politikgranskande journalistiken. Kan man tycka.

Ledare