1965 tog staten ett djupt tag i kassakistan för att finansiera stora områden med hyreslägenheter på Järvafältet i norra Stockholm. På platsen fanns tidigare Järva skjutfält där militären övade sina beväringar.
Nu skjuts det återigen på Järvafältet. Svenska Dagbladets reportage (10/3) om de unga kriminella männen på Järvafältet bjuder på omskakande läsning om mördande verkligheter ute i flera av de där miljonprogramsområdena som staten smällde upp för femtio år sedan. Från skjutfält till skjutfält. Gangsters har avlöst militären. Många saker har uppenbart gått mycket snett.
Risken med sådana här reportage är att de vinklas till så att skulden för de unga männens död och dödande läggs utanför dem själva och deras familjer. Sociala myndigheter, skolan, polisen eller politiker hamnar ensidigt i skottgluggen. Det är ett nedlåtande offertänkande. Som om folk inte hade något eget ansvar. I reportaget säger en rektor på en högstadieskola i området att "Man kan anställda tusen pedagoger eller stödpersoner, men det spelar ingen roll om eleverna inte kommer hit." Så är det.
Benjamin Dousa föddes i Husby på norra Järvafältet 1992. När hans invandrade mamma märkte att sonen inte kunde tala och läsa svenska efter tre år i skolan så flyttade hon honom till en innerstadsskola i ett medelklassområde. Skolvalet ger tack och lov förtvivlade föräldrar utan pengar chansen att ta eget ansvar när statens ansvar sviktar.
Benjamin Dousa - som idag är ordförande i det moderata ungdomsförbundet och även ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd på Järvafältet - är gäst i Kvartals senaste Fredagsintervju (8/3).
Dousa gör det mycket bra. Han hyllar sin mamma som tog ansvar när rektor och andra blundade. Han säger att "pengar är en viktig drivkraft" för de flesta och inte minst för de som inte har några pengar i de fattiga delarna av Järvafältet. Men pengar anses vara lite simpelt och vulgärt som drivkraft. "Överklassmoderater" kan ha svårt att förstå det där, sa Benjamin Dousa i studion hos Staffan Dopping i Kvartal.
Hans recept för moderat framgång i politiken är lika enkel som klok. Vi ska ligga "nära samhällsproblemen", sa Dousa. Så är det. Den långa socialdemokratiska framgångseran - som M nu gärna vill ta över - kan faktiskt sammanfattas i formeln "Ligg nära samhällsproblemen." Och förstås. Förneka aldrig det personliga ansvaret. För då förnekar du människan.