Politiker och näringslivstjänstemän från ett drygt 20 - tal industrikommuner bänkade sig i fredags förmiddag högst upp på plan 4 i det vackra huset Bildningen nere vid stationsområdet i Finspång. I Bildningen huserar bland annat de två gymnasieskolorna Nya Bergska och Curt Nicolin Gymnasiet - CNG.
Magnus Schenström som är vd på CNG tog församlingen med storm. Jag var där.
Människorna från Industrikommunerna har sedan ett par år tillbaka ett nätverk tillsammans. Nätverkets syfte är inte först och främst att "gnälla på staten." Snarare handlar arbetet om att sporra varandra att utveckla smarta lösningar för kompetensförsörjning, för energiomställning och om att bidra till bättre marknadsföring och attraktion för industrin.
CNG AB är en hybrid med 20 år på nacken. Gymnasiet är till lagens bokstav en friskola. I praktiken är emellertid CNG mer styrd av politiker än vad kanske någon annan skola är. Skolan samägs av det lokala näringslivet (51 procent) och av Finspångs kommun (49 procent).
Den sortens delägande är lite problematiskt enligt lagen om fristående skolor. Själva vitsen med friskolor är ju att de ägs och manageras av något annan än kommunen. För att konstruktionen ska passera den statliga skolinspektionens nålsöga så utövas industrins ägande i CNG AB av bolaget CNG Holding AB. Detta bolag ägs av företag - exempelvis har Siemens 15 procent av bolaget - på orten och av kommunen (15 procent) och jag tror även att IF Metall har en andel i Holdingbolaget.
I själva skolbolaget CNG AB: s styrelse finns fyra näringslivsrepresentanter och 3 politiker från S, M och V. Mats Rosander från Siemens är ordförande i styrelsen.
CNG är en framgångssaga på det teknikindustriella utbildningsområdet. (Och en alltmer lysande stjärna inom Vård och Omsorgs utbildningar. Sedan några år tillbaka driver nämligen CNG vård- och omsorgsprogrammet i nära samarbete med det stora företaget Mo gård med säte just i Finspång)
CNG har cirka 450 elever varav en stor del kommer från Norrköping. Utbildningarna är CNG är således attraktiva och påfallande många av eleverna arbetar i industrin och/eller utbildar sig till industringenjörer några år efter avslutade gymnasiestudier.
Det finns ett litet antal gymnasieskolor som är del- eller helägda av det lokala näringslivet. Det borde finnas betydligt fler. Inte minst skulle industrin och Sverige boostas av fler skolor som CNG. Och av fler Magnus Schenström.
Industrins kompetensförsörjning och marknadsföring skulle underlättas väsentligt om staten genom några avregleringar kunde underlätta för kommuner och näringsliv att samäga och partnerköra till exempel gymnasieskolor. Nu är det för mycket krångel och fixande och trollande som måste till.
Sverige är kraftigt underförsörjt av attraktiva och yrkesinriktade utbildningar för industri och för vård och omsorg. Den frågan borde ha högsta prioritet för till exempel regeringens problemutredande samordningsminister Ibrahim Baylan; som för övrigt medverkade när industrikommunernas nätverk möttes i Almedalen i somras.
Som Magnus Schenström så klokt sammanfattade saken när han medverkade på mötet i Finspång:
"Utöver att vara viktiga för näringarna så konstituerar industrins och vårdens/omsorgens utbildningar själva bilden av det goda samhället".
Sådana saker kan och ska inte få bli vad de blir. Industrikommunernas nätverk kan göra stor skillnad om de väljer att gå i bräschen för förnyelse, kvalitet och näringslivsnära samarbete i dessa utbildningsfrågor.