Betygen i ordning och uppförande försvann ur svensk skola för femtio år sedan då den nya läroplanen Lgr69 började gälla. Därmed var en lång sammanhållen epok av ordnings/uppförandebetyg i skolan över. 1820 års skolförordning för läroverket innehöll bland annat dessa betygsanvisningar i färdigheten uppförande: "Högsta betyget A: Stadgade seder och berömligt uppförande och sämsta betyget D: Lättsinnigt och ostadigt uppförande."
När betygen togs bort för i Lgr 69 var det starkaste argumentet att betygen avvecklas eftersom de ändå inte var till någon nytta för de som uppförde sig dåligt. En stor majoritet i riksdagen - alla utom S, V och MP - vill nu (2 april) att omdömen i ordning och uppförande återinförs på högstadier och gymnasieskolor. Det främsta argumentet är att "vi måste förbättra ordningen i skolan, inte minst för de allra svagaste grupperna", som den tidigare utbildningsminister och avgående partiledaren i Liberalerna Jan Björklund sa till SVT på tisdagen.
Mer att läsa: Rätt av lärare att röra elever.
Ordning (studiero) och gott uppförande är grundläggande förutsättningar och färdigheter för ett effektivt skolarbete. Det tror jag att alla är överens om. Enligt en enkät som redovisas i "Rapport 471" från statliga Skolverket som generaldirektören Peter Fredriksson släppte i oktober förra året råder det också god ordning ute på de allra flesta grund- och gymnasieskolor: "Nästan alla rektorer svarade i enkäten att skolans ordningsregler innehåller regler om att skolan ska vara fri från kränkningar, hot och våld. Rektorerna svarade i hög utsträckning att eleverna följer ordningsreglerna och att personalen i hög utsträckning agerar enigt om elever bryter mot reglerna."
Mer att läsa: Arbetarkonservatism.
I andra rapporter från Skolverket och Skolinspektionen och i medierapporteringen framkommer att ordningsläget är betydligt sämre på vissa skolor där ledarskapet och lärarna inte förmår eller förstår att med auktoritet upprätthålla en regim som främjar studiero och gott uppförande.
Mer att läsa: De som valt okunskapen.
Så Björklund har rätt men fel. Att dåligt uppförande och oordning tillåts grassera inte minst på de allra sköraste barnens och ungdomarnas skolor är en stor skandal. Att för den sakens skull tvinga alla lärare i hela Sverige att lägga tid på att skriva ordningsomdömen är verkligen att gå över ån efter vatten. Gå istället rakt och direkt på problemet.