Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De kunde samla förtroende




Göran Persson och Fredrik Reinfeldt hade båda vad som krävdes för att samla brett förtroende. Nu har vi ett nytt läge där den som vill axla manteln behöver fånga dagens stämning.

Göran Persson och Fredrik Reinfeldt hade båda vad som krävdes för att samla brett förtroende. Nu har vi ett nytt läge där den som vill axla manteln behöver fånga dagens stämning.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Widar2019-08-22 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demoskops senaste mätning (19/8) av partiledarnas förtroende är på ett sätt helt ointressant. Partiledarna har varit i/hållit sig i medieskugga under hela sommaren. Många medborgare har så sakta börjat glömma vilka de är, vad de gör och vad de har gjort. De två nykomlingarna på listan - Per Bolund för Miljöpartiet och Nyamko Sabuni för Liberalerna - rutchar ner till mer normala nivåer för sina respektive partier jämfört med de relativt höga siffror de fick i sina första mätningar i början av sommaren.

Per Bolund är nu sist. Nyamko Sabuni är trea från slutet med endast de två gröna språkrören bakom sig i tabellen.

I toppen har Ebba Busch Thor (KD) återigen tagit hand om ledartröjan med 40 procents förtroende. Hon skuggas av ett fyrkoppel herrar med trettioplusresultat. Löfven (S) och Sjöstedt (V) på 37 procent medan moderatledaren Kristersson får 33 och SD: s Jimmie Åkesson 32 procent.

Som sagt. Det där är tämligen ointressant som siffror betraktat. Ur ett annat perspektiv är förtroendemätningen mycket intressant. Polariseringen i svensk inrikespolitik åskådliggörs nämligen naket och öppet. Förtroendesiffrorna är generellt sett mycket låga. Ingen av partiledarna antyder för stunden ens förmåga att vara en mer samlande gestalt i politiken.

Det polariserade läget är som det är. En försvagad socialdemokrati, en sönderfallande borgerlig allians och ett SD som på kort tid vuxit sig stort och starkt är polariseringens generatorer. Inga tillstånd är dock för evigt. Som jag ser på världen så finns det utrymme för hugade partiledare att försöka bygga ett bredare och större förtroende ute bland medborgarna. Ett förtroende där det partipolitiska är nedtonat till förmån för det gemensamt samhälleliga.

Socialdemokraterna har den positionen i sina gener. Den politiska terrängen reser dock många hinder för S att blomma ut. Beroendet av i de flesta väljarögon "konstiga" partier som till exempel Miljöpartiet har ställt till det för S förtroende i klassiska grenar som välskött invandring, ingenjörsdriven näringslivsutveckling och handfast kontroll av vitala välfärdsområden som sjukvård och skola.

Utifrån det polariserade nuläget går det att spekulera om var en hygglig och folknära mitt befinner sig och där en samlande politiker skulle kunna uppnå runt 60 procent i förtroendemätningarna. Vi återkommer i ämnet.

Ledare