Hanif Bali är riksdagsledamot för Moderaterna i Stockholms län. Hans karriär är enastående på många sätt. Hans iranska föräldrar skickade honom som ett flyktingbarn till Sverige när han var i fyraårsåldern. Knappt tjugo år senare valdes han in i riksdagen. Många av de där åren mellan barnets ankomst till Sverige och inträdet i riksdagen var heller inte så muntra. Hanif Bali har berättat om sin brokiga uppväxt i ett flertal intervjuer i stora media. Mest intressant av de jag sett och hört är när programledaren Anna Hedenmo och Hanif Bali möttes i ”Min Sanning” i SVT. (25/11 2018)
Hanif Bali är populär på det där sättet som lätt gör honom impopulär på andra sätt. Han ”rör om i grytan” som man brukar säga om frispråkiga personer som ofta har mer rätt än fel. Som riksdagsledamot sitter han emellertid själv i den gryta han vevar runt i. Hans popularitet och frispråkighet gör det dessutom intressant för partigängare i motståndarpartier att använda honom själv som visp för att få grytans vågor att skvätta över på moderatledningens vita skjortor.
Hanif Bali är mest känd i kretsar som flockas på sociala medier som twitter och Facebook. Hundratusentals människor följer honom och tiotusentals människor uttrycker ofta sina synpunkter om honom. Balis ton är inte så sällan frän och burdus. Han går ofta direkt på person; vilket sannolikt är en av de viktigaste förklaringarna till hans grytomrörande popularitet.
Det är en svår sak att kombinera riksdagsledamotens behov av partilojalitet (det är partiet som gör dig valbar genom att sätta dig tillräckligt högt upp på valsedeln) med medborgarlojalitet, (leva upp till förväntningar hos de som stöttar och gillar dig) och med egolojalitet (över tid behöver du själv vara hyggligt tillfreds med den du är och vad du gör.)
Hanif Bali tycks nu steg för steg vara på väg att bränna partilojaliteten. Tidigare har han tvingats lämna partistyrelsen och viktiga utskott i riksdagen. Efter det nyliga angreppet på M-ikonen Carl Bildt riskerar klockan snart klämta för den moderatpartipolitiska epoken i hans liv.
I en intervju med Ekoredaktionen (29/4 2015) sa Hanif Bali att som flykting i ett fjärran land har man ”mentalt sina väskor packade och är redo att åka härifrån” innan man på allvar bestämt sig för att stanna kvar.
Det är nog dags för Hanif Bali att bestämma sig nu. Inte om var han vill bo. Utan om vad han vill med politikens alla lojaliteter.