Mattias Karlsson är gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen. Karlsson var på plats när SD höll "utvecklingskonferens" i Norrköping under helgen. På söndagsmorgonen inledde han konferensen med en tyst minut för offren för den "islamistiska terrorattacken" i London sent på lördagskvällen.
Även S-kongressen i Göteborg i början av april inramades av ett chockerande terrorangrepp. Terrorkopplingen mellan S och SD är slumpartad. Men det finns fler och mer intressanta likheter mellan de båda partierna. Den viktigaste likheten är det pragmatiska sinnelag som är en klassisk paradgren för regeringspartiet S. Och samma sinnelag genomsyrar alltmer Jimmie Åkessons agenda: Politik är bra om den gynnar partiet och är rimligt OK för Sverige.
Mattias Karlsson ägnade sina 45 minuter på scenen åt något han kallade för "Guldkorn från sjuklövern 2010-2017." En del av hans filmklipp var riktigt dråpliga och illustrerade väl Karlssons tes att problemet för de andra riksdagspartierna var att de på allvar "trodde på sina nidbilder" av vad SD var för ett slags parti.
Mer att läsa: "S ska inte vara rädd för SD."
SD: s huvudkonkurrenter S och M förblindades av sina nidbilder och förlorade några år då SD kunde växa utan att möta effektivt motstånd. Moderaterna upphöjde Miljöpartiets utopiska invandringsvisioner till realpolitik. Socialdemokraterna ägnade sig åt tävlingar om hur många gånger man kunde säga ord som "aldrig, fascism, nazism, nyfascism och aldrig igen" så fort som SD kom på tal.
Nu har nog det värsta av de där dumheterna värkt ut. Både S och M tycks (enligt senaste flödesmätningen från SCB) ha stoppat väljartappet direkt till SD. Det som hänt är att båda partiledningarna slutat huka och humma om de allvarliga integrationsproblem som vi har i Sverige. Men nu tar SD nästa steg.
Mer att läsa: "Sorry; Jimmie Åkesson är inte Hitler."
Joakim Wallerstein är kommunikationschef för SD. På konferensen slog han fast att partiet SD har stora problem. Folk vet att SD kan prata om problem med invandring och kriminalitet. Det har de fått göra ostörda i tio år. "Men de är tveksamma till om vi har kunskaper och kompetens nog att också lösa problemen", sa Wallerstein.
Därför ska SD nu helt skifta fokus. "Vi ska inge förtroende", sa Wallerstein. Vilket är ett budskap som Stefan Löfven bör ta på allvar. SD hindras lika lite som S av någon finkänslig liberalism när det kommer till frågor om att göra vad som behöver göras för partiets bästa.