Gangsters som bör styra Löfvens nya regering

Bilderna från spårvagnens övervakningskamera den 13 november 2019 har en social och politisk dramatik som bör gå rakt in i Löfvens pågående regeringsförhandlingar.

Inrikesminister Mikael Damberg har slitit hårt för att regeringen ska komma ifatt och förbi gangstrarnas järngrepp om delar av samhället. Veckans regeringsbildning kan bli ett bakslag.

Inrikesminister Mikael Damberg har slitit hårt för att regeringen ska komma ifatt och förbi gangstrarnas järngrepp om delar av samhället. Veckans regeringsbildning kan bli ett bakslag.

Foto: TT

Sverige2021-07-04 19:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den unge man som nu på sannolika skäl sitter häktad för mord på en polisman i Biskopsgården fotograferas med en stor kniv i handen. Vagnen är full med folk och befinner sig vid Eketrägatan; två hållplatser bort från Vårväderstorget där polisen mördades för några dagar sedan. Några sekunder innan övervakningskameran fångar honom på bild har han huggit en annan kriminell ung man svårt i halsen. Han dömdes för mordförsök till ett år i sluten ungdomsvård. Och nu; ett och ett halvt år senare tar han plats i arresten igen på starka grunder misstänkt för mordförsök i tre fall och ett polismord. Enligt DN: s reporter Lasse Wierup dyker den nu misstänkte polismördaren upp som ett ärende i socialtjänsten när han gick i årskurs sju. Gangstervåldet har även eskalerat i Stockholm under helgen som gått. En ung man sköts ihjäl i Huddinge och en annan ung man skadades svårt då han sköts i huvudet i Upplands Väsby. Vittnen har vid flera av brotten sett flera unga män lämna brottsplatserna efter dåden. 

Det blir alltmer uppenbart att ett av den svenska kriminalpolitikens stora misstag under det senaste decenniet är ovilligheten att ta gangsterkriminaliteten på allvar. Alltför länge - och ännu i denna dag - saknar Sverige lagar som gör det möjligt att döma gängkriminella personer till längre straff. Detta till trots av att det är just "gangsters" (gängmedlemmar på svenska) som är den mest mord- och våldsamhetsdrivande faktorn i sammanhanget. Med särskilda gangsterstraff hade unga kriminella män mer effektivt kunnat hållas borta från det övriga samhället under längre tider. Gangsterkriminaliteten är - vid sidan av allt lidande och elände den för med sig för de som drabbas mer direkt som offer och vittnen till avrättningar och skjutningar - även enormt resurskrävande. Varje gangsterskjutning har stora undanträngningseffekter, framförallt i polisens och sjukvårdens verksamheter. 

Socialdemokraterna lär av allt att döma komma tillbaka som statsministerparti denna vecka. Som det politiska pusslet ser ut kommer S att bli än mer beroende av partier - sedan Liberalerna lämnat samarbetet - som är drivande i förnekelsen av gangstersamhällets konsekvenser och dess behov av resoluta åtgärder. Jag hoppas att Socialdemokraterna gör allt vad man kan i förhandlingarna för att skapa utrymme för en fortsatt kriminalpolitisk offensiv mot gangsterismen. Det är få saker i samhället som är viktigare än detta just nu.