Det betyder att jag hyr ut stallplatser, föder upp och säljer travhästar, tränar och tävlar med travhästar, hyr ut några lägenheter, skriver en del texter, jobbar lite som konsult, har några styrelseuppdrag och får inkomst från en privat pensionsförsäkring som jag dumt nog började ta ut och som sedan inte gick att stoppa.
Sammantaget brukar omsättningen på näringsverksamheten ligga på mellan två och tre miljoner per år beroende på hur hästarna springer. Vinsten före skatt varierar av samma skäl, men brukar hamna mellan en halv miljon och en miljon.
Som företagare med enskild firma är överskottet min årsinkomst som ska beskattas. Om jag då hade varit anställd så hade jag fått skatta någonstans mellan 40 och 45 procent.
Häromdagen fick jag besked om min slutliga skatt för 2021 från Skatteverket. Det visade sig att min sammanlagda inkomst var 723 613 kronor. Den slutliga skatten blev 226 204 kronor, alltså 31 procent.
Skattesystemet kan alltså vara ganska generöst gentemot småföretagare, vilket inte alltid är det som hörs i den allmänna debatten. Än mer frikostigt är systemet för de rika.
I sin bok Girig-Sverige (Natur&Kultur) beskriver Andreas Cervenka hur Sverige blivit det nya skatteparadiset. Han radar exemplen efter varandra på mångmiljardärer som betalar under 20 procent.
Det finns stora möjligheter för företagsägare att omvandla arbetsinkomster till inkomster av kapital och därmed halvera skatten.
Vi har åter fått ett perverst skattesystem. Den skattereform som genomfördes 1990-1991 har successivt urholkats och systemet är idag oöverskådligt och obegripligt för gemene man.
Ändå kom aldrig arbetet med en ny skattereform igång under den här mandatperioden trots att det stod så januariavtalet. ”Det hanns inte med”, som finansminister Mikael Damberg lakoniskt konstaterade.
Det saknas verkligen inte underlag om vad som bör göras. Rapport efter rapport har lagts från höger till vänster, av ekonomer och skatteexperter på uppdrag av myndigheter och tankesmedjor.
Oavsett var rapporterna kommer ifrån är slutsatserna likartade:
* Sänkt skatt på arbete.
* Enhetlig, höjd skatt på kapital.
* Enhetlig moms.
* Enhetlig skatt på förvärvsinkomst (inkomst av tjänst eller enskild näringsverksamhet).
* Likformig skatt på kapital- och förvärvsinkomster.
Oavsett valutgång är det bara att sätta igång direkt efter valet för att få rimligt skattesystem där inkomster av arbete och kapital beskattas lika.
Anders Jonsson