Tala klarspråk om vad som bör göras för Sverige

Den förre KD-ledaren Göran Hägglund talade om ”Verklighetens folk”. Det gick så där.

En uteliggare har hittat sovplats i korsningen Seavägen/Tegnérgatan i Stockholm.

En uteliggare har hittat sovplats i korsningen Seavägen/Tegnérgatan i Stockholm.

Foto: MAJA SUSLIN

Sverige2022-07-14 19:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu talar S-ledaren och statsministern Magdalena Andersson upprepat om ”Vanligt folk”. Hon säger att Socialdemokraterna varit för dåliga på att säga som det är.
Det ska bli spännande att se hur framgångsrikt det konceptet är i valrörelsen och hur utdelningen blir på valnatten.
Sverige var 1980 världens mest jämlika land. Idag är det bara elva länder i världen som är mer ojämlika än Sverige. Det har ekonomijournalisten Andreas Cervenka kommit fram till i sin uppmärksammade bok ”Girig-Sverige” (Natur & Kultur). Alldeles oavsett om tolfteplatsen i ojämlikhetsligan är korrekt eller inte så har det skett en remarkabel utveckling sedan början av 1980-talet. 
Allt fler har blivit riktigt rika och allt fler riktigt fattiga. Människor utnyttjas med svarta löner och usla villkor i gigekonomin. Segregationen ökar. 
En förklaring är naturligtvis den misslyckade integrationen som sänkt den lägsta nivån för inkomster. Vi har fått många fler fattiga samtidigt som en stor medelklass är ganska välmående. 
Men som Cervenka skriver så har Sverige också blivit ett paradis för de superrika. Medan skatten på kapital antingen avskaffats helt eller sänkts stiger skatten på arbete.
Sätter man då ökad jämlikhet främst, som Socialdemokraterna säger sig göra, borde det vara läge att tala klarspråk om vad som bör göras. Det verkar vara det som Magdalena Andersson är inriktad på.
Hon definierar vanligt folk som alla utom de rikaste och skyller utvecklingen på det som hände 2006-2014 när Fredrik Reinfeldt (M) var statsminister och bland annat avskaffade förmögenhetsskatten och omvandlade fastighetsskatten till en kommunal avgift. Under den perioden skedde också mycket av den avreglering som gjort det möjligt för privata intressen att tjäna pengar på offentligt finansierad vård, skola och omsorg.
Men det var faktiskt den tidigare S-regeringen med Göran Persson i spetsen som avskaffade arvs- och gåvoskatten med stöd av Vänsterpartiet (!) och värnskatten försvann den 1 januari 2020 när Magdalena Andersson var finansminister. 
Nu lönar det sig inte mycket att tvista i skuldfrågan. Det intressanta är vad som bör göras nu för att vända utvecklingen om man vill vända utvecklingen mot ökad jämlikhet igen.
Det vill uppenbarligen Andersson. Hon talar om schysta arbetsvillkor, ökad omfördelning, stärkta försäkringssystem och höjd skatt på kapital. Mer om det kommande socialdemokratiska valmanifestet imorgon.

Anders Jonsson