Jag längtar efter Fredrik Reinfeldt

Politik 5 augusti 2021 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige är ett litet land. Det betyder att det är extra viktigt att ta tillvara all talang och allas kunskaper. Och vi behöver definitivt ta till vara den lilla klick politiker som rör sig obesvärat i internationella sammanhang. Kort sagt, vi behöver en sådan som den förre statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Jag säger inte att Fredrik Reinfeldt rullar tummarna. Han gör säkert nytta där han finns. Under senare år har vi mött honom som programledare i TV och som författare och USA-analytiker. Han har även en del uppdrag, men framför allt har han varit engagerad som konsult och lobbyist. Återigen, säkert hedervärda uppdrag, men i ett land där det går att räkna statsmän- och statskvinnor på ena handens fingrar borde hans erfarenheter användas bättre. 

Göran Persson är en annan. Jodå, uppdraget som ordförande i en storbank är minsann inget litet uppdrag, men även han gick över till lobbybranschen efter åren som politiker. Ett slöseri, tycker jag. Det naturliga borde vara att regeringar oberoende av färg gör vad de kan för att få använda erfaranheterna i FN och EU och i andra sammanhang där de kan göra nytta för Sverige. 

Jag tror att det finns flera orsaker till att det är som det är. En är säkert att vi har en lite märklig syn på livserfarenhet i vårt land. Över huvudtaget är det inte särskilt lätt för personer i 50-60-årsåldern att hitta nya jobb. Jag säger inte att det ska bli som i USA, att idealet är att kampen om den högsta makten står emellan 75-plussare. Men en lite frimodigare syn på ålder vore önskvärt.

En annan orsak är säkert att det finns en beröringsrädsla. Alla politiska utnämningar är känsliga, och det skulle säkert uppfattas som särskilt känsligt om en regering utsåg någon med en helt annan partifärg. Märkligt, tycker jag, eftersom Reinfeldt och Persson och för den delen Bildt självfallet skulle kunna företräda Sverige oavsett regeringens färg. 

Det finns nog också en tredje förklaring. Det finns mycket pengar i konsultbranschen och därför suger företagen effektivt upp många före detta makthavare. Jag ska inte moralisera, även om jag har svårt för själva fenomenet.  Det jag inte kan begripa är att företag och andra betalar för att få hjälp med att påverka makthavare i ett land med världens kanske mest tillgängliga politiker. 

En ytterligare möjlig förklaring är att de alltid säger nej till toppjobb. Det hoppas jag inte, och därför tycker jag att Fredrik Reinfeldt ska ges chansen att återvända till hetluften. 

 

 

 


Ämnen du kan följa