Avgörande att regionen och staten värnar vårdens kärna

Region Östergötlands ekonomi är i fritt fall sedan några år tillbaka. Kostnaderna har skenat samtidigt som tillgängligheten har dalat.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Morell och regiondirektör Mikael Borin i Correns direktsändning från onsdagsförmiddagens pressträff om kommande stora varsel i region Östergötland.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Morell och regiondirektör Mikael Borin i Correns direktsändning från onsdagsförmiddagens pressträff om kommande stora varsel i region Östergötland.

Foto: Corren

Östergötland2024-02-28 14:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kort sagt mindre vård för mera pengar. På onsdagsförmiddagen höll kommunstyrelsens ordförande Marie Morell (M) och regiondirektör Mikael Borin en pressträff där de meddelade att regionstyrelsen beslutat att varsla 900 medarbetare av regionens totalt cirka 14 600 anställda om uppsägning

900 heltidsanställda medarbetare motsvarar nästan den utökning på tusen personer som regionen växt med sedan 2020. 

Underskottet i regionen är nu 1, 7 miljarder kronor. Hur har det kunnat gå så illa?

Regionen har haft mycket stora inkomstförstärkningar under de senaste åren. 2020 höjdes skatten med 85 öre vilket gav ökade intäkter på cirka 800 miljoner kronor. 2020 slog pandemin till och då blev perspektiven helt annorlunda. Och staten öste på med stora statsbidrag. Budskapet från regeringen var att brist på pengar aldrig skulle få äventyra vården av covidsjuka människor. En mängd nya medarbetare anställdes under de här åren. 

Enligt Marie Morell och Mikael Borin så klarade regionen inte av att växla ner antalet anställda i takt med att pandemistatsbidragen började glesa ut.

Inriktningen från regionstyrelsen är att den stora delen av varslen ska gälla de personalgrupper som växt kraftigast sedan 2020. Enligt uppgifter på pressträffen på onsdagsförmiddagen utgörs den största gruppen - 271 personer - av administrativa anställningar. Däremot har antalet sjuksköterskor minskat sedan 2020. Sjuksköterskor och läkare och en del andra yrken i regionens kärnverksamheter är undantagna i varslet. 

På pressträffen fick Marie Morell frågan "Vad har ni gjort för fel när det har gått så här illa"? Hon gjorde inga försök att ducka sitt eget ansvar och hon försökte heller inte att skjuta över ansvaret på den S-styre som ledde regionen mellan 2014 och 2022. Att statsbidragen har "använts rakt ut i verksamheten" istället för att tidsbegränsas och riktas mot pandemivården är ett gemensamt ansvar för alla partier, sa Marie Morell. Det ligger mycket i det. 

Nu får vi se vad som händer. Det är sunt att regionen själv tar ansvar för sina misstag och nu fredar kärnverksamheten. Inom någon månad eller två kommer staten enligt statsministerns löfte att bistå regionerna med medel som bland annat kompenserar för inflationens påverkan på pensionskostnaderna. Det är helt nödvändigt att så sker. Och precis lika nödvändigt är det att regionen skapar ordning i den egna förvaltningen. Förhoppningsvis kommer varslen, när de väl blir klara om några månader, att behöva omfatta betydligt färre än 900 personer.