Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Yrkesutbildningar är ingen slasktratt

För snart tjugo år sedan genomfördes den senaste stora reformen av gymnasieskolan. Alla program blev treåriga, alla program skulle leda till högskolebehörighet och alla grundskoleelever skulle fortsätta till gymnasieskolan.

Foto: Staffan Claesson / SCANPIX

Norrköping2009-09-29 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det var en vacker tanke, sa utbildningsminister Jan Björklund när han i går förmiddag presenterade regeringens förslag till förändringar av gymnasieskolan. Jag vet inte om tanken var särskilt vacker. Ambitionen att pressa varenda kotte i varje årskull in i förberedande högskolestudier var hur som helst inte särskilt realistisk. För att "lyckas" tvingades dåvarande regeringar att uppfinna ett "Individuellt program" (IV) vid sidan av de vanliga nationella programmen. IV-programmet inrättades för de grundskoleelever som inte var behöriga till gymnasiestudier. IV-programmet växte raskt till gymnasieskolans största program. Nu ska programmet avskaffas. Det är bra. Jan Björklund redovisade starka argument för sitt förslag. IV-programmet har inte nått ens lågt ställda resultatkrav. Ännu fem år efter det att studierna inleddes har 80 procent av eleverna inte fått slutbetyg från något nationellt program på gymnasieskolan. Jag Björklund vill att fem nya "särskilda program" ska ersätta IV-programmet. De särskilda programmen ska nischas för att de så bra som möjligt ska svara mot elevernas behov. I dag är det inte ovanligt att egentligen studiemotiverade elever som går på IV för att läsa in ett eller annat ämne, blandas med elever som av olika anledningar saknar såväl intresse som reella förutsättningar för studier. Ett av de nya särskilda programmen blir i ordets rätta mening individuellt. Här ska bl a elever med allvarliga sociala problem och elever med inlärningshämmande funktionsproblem kunna matchas vidare mot studier eller arbete. Ett annat program vänder sig till ungdomar som kommit till Sverige alltför sent för att de ska ha kunnat lära sig svenska tillräckligt bra. De ska få intensivplugga svenska för att så snabbt som möjligt bli behöriga för något av gymnasieskolans teoretiska eller praktiska nationella program. I ett avseende passar Jan Björklund på att byta fot rejält. Tidigare har utbildningsministern pläderat för att antagningskraven till gymnasieskolans yrkesprogram ska sänkas. Nu skärps i stället kraven. Utöver godkända betyg i svenska, engelska och matte krävs godkända betyg i minst fem av grundskolans ämnen. Det är en klok justering. Yrkesutbildningar är ingen slasktratt. n n Jan Björklunds reformer kommer inte att lösa alla problem. Alla problem går nämligen inte att lösa. Jämfört med dagens system innebär förslagen dock avsevärda möjligheter till förbättringar. Björklunds förhållningssätt är mer realistiskt och verklighetsnära; gymnasieskolan anpassas till eleverna på ett sunt sätt.
Läs mer om