Winbergs sista strid
Finansminister Anders Borg presenterade Svenska Spels nya ordf?rande Margareta Winberg vid en presskonferens på finansdepardementet
Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX
Genom Winberg förstärks styrelsens socialpolitiska profil. I styrelsen finns redan - förutom sex arbetstagarrepresentanter - bland annat den förre narkotikasamordnaren Björn Fries och chefen för Beroendevården i Stockholms län Anders Borg. Styrelsens sammansättning indikerar tydligt att företagets kommersiella verksamhet inte är någon central arbetsuppgift för Winberg och de övriga ledamöterna. Styrelsens uppgift är i stället att skänka socialpolitisk glans åt spelföretagandets nakna och krassa affärsidé; spelarnas drömmar om storvinster transformeras till stora vinster i spelbolaget. Margareta Winbergs bakgrund som aktiv EU-motståndare och stridbar jordbruksminister är långtifrån ointressant ur regeringens perspektiv. Det stundar hårda strider med EU-kommissionen om det svenska spelmonopolet. Men Svenska Spels argument för bibehållet monopol är tämligen klena. Det mesta talar för att det blir socialdemokraten Margareta Winberg som får äran att leda monopolets kamp i dess sista strid. Regeringen kan ladda sitt spelbolags styrelse med hur många socialpolitiska koryféer de vill. Spelmonopolet är likafullt ett solklart handelshinder. Svenska spel är vare sig nyttigare eller onyttigare än de spel som arrangeras av utländska spelbolag. Skillnaden är att statens spelbolag genererar avkastning till den svenska staten. Förr eller senare kommer Sverige att inrätta ett system med spellicenser. Intresserade bolag som lever upp till öppna och tydliga kriterier får betala en licensavgift till staten. Därefter kan de konkurrera på lika villkor. Svenska Spel AB är ett framgångsrikt företag som säkert klarar sig bra även utan monopolet.
Men monopolet är inte över förrän det är över. Därför kallas Winberg in under den svenska statens spelfanor. Hon fyller en dubbel funktion. Å ena sidan hoppas ägarna att hon ska kunna bidra till en förlängning av spelmonopolet. Å andra sidan; när monopolet faller så är det med en högt uppsatt socialdemokrat som styrelseordförande. Regeringen och socialdemokraterna får stå hand i hand som förlorare gentemot EU. En sådan ansvarsfördelning är helt i Anders Borgs smak. Thomas Östros har förmodligen lättare att hålla sig för skratt.