Landstingsvalet 2006 dominerades av striden om Vrinnevisjukhusets framtid. Den dåvarande Socialdemokratiska ledningen i landstinget tog beslut som bl a innebar att Norrköping saknade akutmottagning under sena kvällar och helger.
Ledare
Vrinnevilistan föddes som ett protesterande parti. Partiet blev tredje största parti i Östergötlands landsting. Vrinnevilistan har sedan dess regerat tillsammans med fyra borgerliga partier.
Nu är det snart dags för val igen. Den stora frågan är vart alla de tusentals väljare i den östra länsdelen som röstade på Vrinnevilistan 2006 ska ta vägen den 19 september? Vrinnevilistan är kanske inte i spillror; men partiet har mist det mesta av sin forna lyskraft. Vrinnevilistan bildades för att rädda Vrinnevisjukhuset. Listan har segrat ihjäl sig skulle man kunna säga. Den forna akuta oron över Vrinnevisjukhusets resurser och kapacitet tycks vara borta.
En av partiets grundare och mest framträdande personer är ortopedläkaren Helene Andersson Molina. Hon har lämnat Vrinnevilistan. I årets landstingsval kandiderar hon för Socialdemokraterna.
I går skrev Andersson Molina - tillsammans med Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) - ett öppet brev till landstingets politiska ledning. I brevet ställer de frågor om vad den planerade och omfattande om- och nybyggnationen av Universitetssjukhuset i Linköping kommer att betyda för Vrinnevisjukhuset.
Stjernkvist och Andersson Molina mer än antyder att det pågår en föga politiskt diskuterad centralisering i landstinget. Norrköping och Vrinnevisjukhuset riskerar att återigen hamna i bakvattnet. S-politikerna markerar att de skriver brevet i "våra roller som lokala företrädare. Det är vår uppgift att som Norrköpingsbor bevaka sjukvården ur vårt lokala perspektiv."
Så är det förstås.
Andersson Molina är ingen karriärpolitiker av vanligt slag. Man kan gilla eller ogilla hennes uppfattningar i sakfrågan. Men ingen kan betvivla hennes äkta engagemang för Vrinnevisjukhuset.
Med Helene Andersson Molina på valsedeln har Norrköpings socialdemokrater därmed skaffat sig en betydligt större trovärdighet än vad som var fallet 2006.