Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vinster i vården i sitt sammanhang

Norrköping2007-09-06 01:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Företrädare för Svenskt näringsliv, Ulf Lindberg och Ulla Lönn, skriver på Folkbladets debattsida om vikten och nyttan av att privatisera vårdcentraler. De gör det mot bakgrund av sommarens debatt om vinster i vården som de menar blev snedvriden och att förbättring av kvaliteten på de privata vårdcentralerna negligerades. Jag menar att svenskt Näringsliv i sin tur bortser från en rad omständigheter kring privatisering, effektivitet, kvalitet och vinster som måste läggas på bordet för att en nyanserad bild ska framträda.Replik
Miljöpartiet har en positiv inställning till att privata utförare i vissa fall kan ta över driften av en vårdcentral. De kan både skapa mervärde för medborgarna genom att komplettera den egna vården och agera som blåslampa och belysa brister i landstingets verksamhet. Det är naturligtvis glädjande för befolkningen i Norrköping att Östertull är en fungerande vårdcentral med hög kvalitet. Men som sagt, bilden måste nyanseras.ચ För det första är det missvisande att betrakta de stora vinsterna utdelade till vårdcentralernas ägare som en "avkastning på sina investeringar". I denna bild av entreprenören finns alltid ett riskelement som berättigar de framtida vinsterna. Antingen köper man en komplett verksamhet med kundunderlag till dess marknadsvärde och hoppas att den privata vinsten genereras över tid eller så får man mödosamt bygga upp verksamheten från noll. Inget av detta gäller vid övertagandet av en vårdcentral utan man får en hel rörelse med ett garanterat avtal till priset av i princip värdet av inventarierna. Därtill fick Östertull ett startbidrag av landstinget. ચ För det andra så är detta med kvalitet inte någon enkel aritmetik utan är svårt att beräkna. I de utvärderingar som ändå gjorts kan man konstatera att det finns landstingsdrivna vårdcentraler som är både bättre och sämre än de privata. Att blott ta hänsyn till patienttillströmningar är knappast en seriös metod. ચ För det tredje måste man ju undersöka vad vinsten i verksamheten kommer ifrån. Det kan bero på en högre effektivitet, men kan också bero på sämre kvalitet i vissa avseende och på att man inte är med och finansierar viktig landstingsgemensam administration. Administration är ju populärt att angripa men det kan handla om allt från verksamhetsutveckling och kvalitetsuppföljning till patientsäkerhet. När det gäller kostnadseffektivitet i läkemedelsförskrivningen så är det ett uppdrag som hela landstinget jobbat med under senare år. Östertull är därvidlag inte unikt.Avslutningsvis tror jag ändå att vi har mycket att lära genom att titta på de goda resultat de privata vårdcentralerna i Norrköping uppvisar, men också på de många framgångsrika vårdcentralerna i landstinget egen regi. Min gissning är att det handlar om att se på de drivkrafter som skapar entusiasm, arbetsglädje och ansvarstagande i personalgruppen, samt rollen som förnyelse och utveckling spelar. Min övertygelse är att detta går att åstadkomma utan ägarbyten och vinsthemtagningar. Det gäller att lära av de goda exemplen i såväl privat som landstingsdriven verksamhet.
Läs mer om