Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktig kamp för S-kvinnor

Norrköping2011-08-24 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sedan 15 år är vi medlemmar i EU, men EU är inte jämställt. I EU är det i stor utsträckning männen som styr och det påverkar oss hemma i Sverige. EU:s regler om upphandling, arbetsmiljö och arbetstider påverkar direkt vården och omsorgen i kommunen, som är traditionellt kvinnliga arbetsplatser. Ska vi acceptera att kvinnorna inte har lika mycket att säga till om i dessa frågor på Europanivå?

EU:s makt ska delas mellan kvinnor och män. Vi kvinnor utgör endast 35 procent av EU-parlamentarikerna. S-kvinnor kan och bör se till att "varannan damernas" gäller på listorna till Europaparlamentsvalen. Vi bör också se till att kvinnor framhålls när viktiga positioner ska fyllas inom såväl bolagsstyrelser, myndigheter som EU-institutioner.

Debatt
Europas ekonomiska kris skulle troligtvis inte vara lika omfattande om Greklands och Spaniens regeringar underlättat för kvinnor att delta i arbetslivet. En ojämställd arbetsmarknad beror ofta på ojämställt uttag av föräldraledigheten. Det beror även på föreställningar om att kvinnor ska stanna hemma och ta hand om barnen och brist på offentligt finansierad barnomsorg.

Barnomsorgen ska vara offentligt finansierad. I de flesta Europeiska länder saknas det fortfarande tillräcklig offentligfinansierad barnomsorg. Detta trots att EU i Barcelonamålen antagit mål om att 90 procent av barnen över tre år ska ha tillgång till barnomsorg.

Kvinnorna tvingas stanna hemma och hamnar utanför arbetsmarknaden.

Föräldraledigheten ska underlättas för både män och kvinnor. Vi Socialdemokrater måste fortsätta kämpa för flexiblare system för föräldraledighet, där båda föräldrarna har möjlighet att ta hand om barnen.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män ska synliggöras och bekämpas. I snitt tjänar Europas män 18 procent mer än kvinnorna. Sverige ligger inte långt därefter. Här har vi misslyckats, inte heller då vi hade makten i Sverige lyckades vi förändra löneskillnaderna.

Kvinnofrid ska råda i Europa. Synen på kvinnor är fortfarande bedrövlig i stora delar av Europa. Detta är särskilt tydligt då det gäller prostitutionen. I Tyskland utfärdar myndigheterna licenser till bordellägarna. I Spanien är koppleri tillåtet. Liksom vi gjorde i Sverige så bör S-kvinnor arbeta för att sexköp förbjuds i hela EU.

I Europa har de socialdemokratiska regeringarna fallit en efter en. Den moderatledda alliansregeringen i Sverige har fört jämställdheten bakåt i Sverige, vi hamnar allt längre ner på listan över världens mest jämställda länder. Detta sammantaget gör S-kvinnors kamp svårare men viktigare än på länge.

Jag vill uppmana S-kvinnor att ta på er jämställdhetsglasögonen och rikta blicken mot Europas kvinnor och mot EU-politiken. Sverige riskerar att påverkas av ojämställda beslut från EU-institutionerna. Om inte vi aktivt påverkar politiken så kommer någon annan göra det. Vi har ett viktigt jobb att göra.

Läs mer om