Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi vet för lite om Ryssland

Höstens USA-hysteri har varit total. Jag gillade det. Svensk media rapporterade från presidentvalkampanjen i kubik. Tal, utspel och opinionsundersökningar. Kandidaterna synades i sömmarna och det amerikanska valsystemet presenterades i detalj. TV direktsände från USA under flera dagar.

Foto: Ohlsson Jens

Norrköping2008-12-01 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Amerikanska val påverkar oss i stora mått. Liksom hela situationen i USA. Därför är en grundlig rapportering från landet rimlig och nödvändig. Dessutom tvingar det svenska beslutsfattare att följa och kommentera händelseutvecklingen i landet. I somras var det Kina som var i ropet. OS i Peking ledde till att allas blickar riktades mot världens största land. TV och radio sände specialprogram och tidningar smällde upp helsidor. Det handlade knappast bara om idrott. Också tortyr, mänskliga rättigheter och miljökatastrofer uppmärksammades. Liksom situationen i USA har stämningarna i Kina stort inflytande här hemma. Ekonomin, miljön och konsumtionen påverkas av hur det går i Peking, Shanghai och Yuanjiang. Därför behövdes den massiva rapporteringen. Tack vare OS fick fler reda på mer. Dessutom tvingades svenska politiker, företagsledare och fackrepresentanter ta ställning till situationen i Kina. Till ockupationen av Tibet, bristen på yttrandefrihet och korruptionen. Och till de vedervärdiga förhållandena på kinesiska fabriker. USA och Kina påverkar Sverige. Jag hoppas att uppmärksamheten kring länderna håller i sig. Men media måste också ägna större uppmärksamhet åt vår absolut mäktigaste granne: Ryssland. I likhet med USA och Kina påverkar detta jätteland oss påtagligt. Den planerade oljeledningen i Östersjön, elpriserna i Europa och stora miljöfarliga utsläpp för att bara nämna några exempel. Politiska mord och organiserad brottslighet vid sidan av en växande marknad, för att nämna några till. Ändå renderade det ryska presidentvalet i våras varken samma uppståndelse som det amerikanska valet eller som OS i Kina. Det gjorde inte heller förra årets tillställning för att välja nya representanter till den ryska duman. Vi vet pinsamt lite om vår granne. Ökad medial rapportering från Ryssland är därför nödvändigt. Det skulle leda till ett större engagemang för landet och fler svenska makthavare skulle tvingas ta ställning till situationen där. Det i sin tur skulle stödja utvecklingen av rysk demokrati. Något som vi i Norden - utan tvekan - påverkas av.