Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi ska ju bara byta en siffra

Norrköping2008-12-31 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nyårsafton är förstås ett tillfälle att summera ett år som har gått. Och förse det nya med förhoppningar och kanske löften. Men egentligen är det ju bara en siffra som förändras. Hur gammal är tiden? Tideräkningen vi använder infördes av påven Gregorius på 1500-talet i de katolska länderna och blev dominerande när även Storbritannien på 1700-talet anslöt sig till kalendern. Rätt nyligen alltså. Men nu är ju inte detta den enda tideräkningen. Jag har bekanta som firar det persiska nyåret. Andra jag känner firar det judiska nyåret vid höstdagjämningen.Ingen kan säga vad som är mer rätt än det andra. Det handlar om politisk makt. Det är därför man numera i Göteborg har samma tid som i Stockholm. I huvudstaden fanns den politiska makten när tågtidtabellen skulle bestämmas. Det går alltså inte att utesluta att en världsomfattande maktförskjutning kan innebära att en annan tideräkning blir dominerande. Det lär dock dröja.Men det kan vara bra att påminna sig om att det faktiskt bara handlar om siffror. Inte så bara, anser vissa. Siffror kan laddas med innebörd som gör skillnad. Minns den märkliga oron som fanns i luften vid millenieskiftet. Många trodde verkligen att jorden skulle gå under. Det sägs att det fanns en grund i att datorerna inte skulle klara övergången och därför slå ut hela samhället. Men mest var det fråga om numerologi, siffermystik.I ungdomen hade jag en kompis som kommit fram till att jämna år vara "goda" och ojämna årtal "onda", eller om det var tvärtom. Hans liv var ett bevis för det, menade han. Var och en blir lycklig på sin tro.Inte så få tror på siffrornas magi. Vi kan alla de vanligaste lycko- och otursnumren. Sju är ett lyckonummer i många kulturer. Tretton som ett oturstal, känner alla till. Kanske är tretton negativt mättat därför att Judas var den trettonde personen närvarande vid Jesu sista måltid. Detta har alltså fått till följd att många hotell saknar rum nummer tretton, eftersom gästerna vägrar bo där. Likaså är det vanligt att flygplan inte har rad tretton av liknande skäl. Husen får ingen trettonde våning. Det lär inte finns någon trettonde våning på Universitetssjukhuset i Linköping, efter tolv kommer fjorton. Vetenskapen ger efter för vidskepelsen.I Kina är tron på talmystik stark och utbredd, trots att fenomenet knappast finns med i de marxistiska trossatserna. Men även makteliten i landet litar på siffrornas trollspel. I Kina är åtta ett lyckotal eftersom det låter likadant som ordet för "välgång". Det var därför OS i Peking invigdes den åttonde augusti klockan åtta minuter över åtta i år- 2008. Men så blev det ju ett, på det hela taget, lyckat arrangemang också...Det finns ingen anledning att bli sentimental därför att vi byter almanacka. Det finns heller inga skäl till särskild oro just den här dagen, vi ska bara byta en siffra i kalendern.Det utesluter förstås inte att vi äter och dricker gott och önskar varandra ett riktigt Gott Nytt År!n n Det var bara
det jag ville säga.
Läs mer om