Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi ska bygga nytt och klokt

Vi som redan bor i Norrköping måste vilja att fler ska kunna bosätta sig här.

Norrköping2012-06-19 06:11
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Norrköping fortsätter att växa. Vi är nu över 131 000 invånare, vilket betyder att vi har blivit flera tusen fler, utan att det i någon större grad har byggts några nya bostäder. Att ekvationen ändå går ihop beror på att det har funnits tomma lägenheter under en lång tid. Nu går det inte längre att växa utan att också bygga nya bostäder.

Men det finns minst två motstånd som måste övervinnas först. För det första ska bostadsföretagen känna att det bär sig ekonomiskt att starta byggandet, de måste lita på att efterfrågan finns. För det andra måste vi som redan bor i Norrköping vilja att fler ska kunna bosätta sig här.

Det är inte billigt att bygga nya bostäder. Därför är det angeläget att alla som är engagerade i frågor som rör byggande anstränger sig att förenkla och hålla ner kringkostnaderna så mycket som det går. Likaså måste vi som vill se nya hus växa upp i Norrköping vara aktiva i dialogen som föregår en detaljplan och ett byggande. Ska Norrköping kunna fortsätta växa måste vi vara lyhörda och väga argumenten för och emot.

Under den gångna vintern har en grupp socialdemokrater arbetat fram ett förslag till en lokal/kommunal socialdemokratisk bostads- och samhällsplaneringspolitik. Den socialdemokratiska grunden för ett människovärdigt och demokratiskt samhälle vilar på två ben, full sysselsättning och generell välfärd. Tillgången till en god bostad är en del i den generella välfärden. Vi noterar att det här målet uppfylls i Norrköping, i varje fall fram till de senaste åren. Nu har vi en bostadsbrist som hindrar eller försvårar för unga att hitta sin första bostad, som gör det svårt för de som vill flytta till Norrköping att hitta ett boende för familjen.

Det är alltså viktigt att det byggs nya bostäder. Men erfarenheten visar att en bostadspolitik inte kan stanna vid krav på fler bostäder. Också hur bostäderna ska se ut och var de ska ligga är minst lika viktigt. Vi måste inse att ett antal bostadsområden som skapades på 1960- och 70-talen inte blev bra. Därför ska vi också bry oss om och fundera över hur en bra boendemiljö ser ut. Vi vill därför inte i första hand bygga helt nya bostadsområden, utan i stället komplettera de befintliga med sådana bostäder som inte finns idag. För oss socialdemokrater är blandade bostäder, till både storlek och upplåtelseform, ett viktigt medel till ett gott samhälle.

Sammanfattningsvis, alla ska ha tillgång till en god bostad. Så långt det är praktiskt möjligt ska alla bostadsområden ha blandade upplåtelseformer och olika bostadstyper. Norrköping behöver attraktivt boende såväl i innerstaden som i den tätortsnära landsbygden. Vi bör dock i första hand bygga där det redan finns investeringar i form av vägar, spårvägar, skolor, VA-ledningar m.m.