Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi simmar tillsammans

FN-chefen Ban Ki-moon välkomnar ytterligare svenskt stöd i form av bidrag till det fredsfrämjande arbetet. Det var hans budskap till ett trettiotal riksorganisationer som hade samlats i Stockholm på inbjudan av Svenska FN-förbundet.

Norrköping2009-10-22 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Trots FN-stadgans högtidliga inledning "Vi, de Förenade Nationernas folk" är inflytandet i FN-systemet för världens frivilligorganisationer bristfälligt. Därför var det särskilt välkommet att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon generalsekreteraren vid sitt blixtbesök i Sverige nyligen tog sig tid att möta omkring 30 frivilligorganisationer. Svenska FN-förbundet stod som värd för mötet på Grand Hôtel i Stockholm som inkluderade en föreläsning av Ban och efterföljande frågestund. Det var en påfallande öppenhjärtlig Ban som betonade vikten av frivilligorganisationernas engagemang i internationella frågor. "Ni är världens samvete", sa han till åhörarna och poängterade att medlemsländernas invånare har större möjligheter än FN-chefen att påverka världens stats- och regeringschefer. För åhörarna, som tillsammans representerar hundratusentals människor i hela landet, var det förstås uppmuntrande ord. Samtidigt gav han Sverige en eloge för dess FN-engagemang. En fråga som är ständigt aktuell är Sveriges bidrag till FN:s fredsfrämjande arbete. Trots löften från flera försvarsministrar under en lång rad år har inte den svenska utlandsstyrkan vuxit och de soldater som skickas utomlands tjänstgör nästan uteslutande under EU- eller Nato-flagg. På en direkt fråga svarade generalsekreteraren att han önskar mer svenskt stöd till FN:s fredsfrämjande arbete. Han poängterade också att EU-länderna bidrar med endast 3 procent av bemanningen i FN:s fredsbevarande operationer i Afrika. FN-chefen lyfte särskilt fram betydelsen av att stärka kvinnors roll i FN-systemet. Han betonade att han under sina dryga två år som generalsekreterare hade utsett nio kvinnor på höga poster - mer än någon företrädare. Han berörde också klimatkrisen och bar stolt en knapp från den svenska 2-graderskampanjen som samlar politiker, näringsliv och frivilligorganisationer inför FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i december. "Vi sjunker eller simmar tillsammans", sa Ban apropå den globala uppvärmningen som gör att Arktis riskerar att smälta på sikt. Den bild som ibland förmedlas av Ban Ki-moon som en grå figur visade sig komma på skam. Generalsekreteraren var på strålande humör. Efter mötet med frivilligorganisationerna vidtog handskakningar och fotografering och Ban verkade trivas med uppmärksamheten. Politiskt stöd från folkliga rörelser, såväl nationellt som globalt, är en förutsättning för ett bättre och starkare FN. Betydligt mer måste göras för att öka det civila samhällets inflytande i FN-systemet. Bans möte med de svenska organisationerna visar att generalsekreteraren har viljan att föra en dialog. I FN borde fler medlemsländer följa hans exempel.
Läs mer om