Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi kan införa kvotering till bolagsstyrelser

I mer än tio år har vi debatterat hur det ska bli jämnare könsbalans i bolagsstyrelser, såväl inom den offentliga sektorn som i det privata näringslivet.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Norrköping2009-09-18 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
När tidigare jämställdhetsminister Margareta Winberg (S) hotade med lagstiftning började det hända saker i näringslivet. Men när trycket försvann i och med regeringsskiftet 2006 stannade utvecklingen av. Miljöpartiet de gröna ser jämställdhetsfrågan som vår tids stora demokratifråga. Att kvinnor generellt har sämre ekonomisk makt och är sämre representerade bland chefer, bolagsstyrelser och ledningsgrupper är inte något som enbart rör företagarna. Det är viktigt för hela samhället. Det är bedrövligt att näringslivsminister Maud Olofsson och regeringen inte inser det. Mycket av makten i samhället, även över det fortsatta jämställdhetsarbetet, ligger i händerna på bolagens styrelser och ledningar. Förändringsarbetet måste ske på alla nivåer. Ett sätt att skapa lika villkor för kvinnor och män är att åtgärda den ojämna könsfördelningen i bolagsstyrelserna. Detta är också ekonomiskt lönsamt pekar fler och fler studier på. År 2006 föreslog utredningen Könsfördelningen i bolagsstyrelser ändringar i aktiebolagslagen. Förslaget innebar att vardera könet ska vara representerat med minst 40 procent i aktiebolag noterade vid börsen eller vid en auktoriserad marknadsplats. Kvotering är inget mål utan just en metod. Jag önskar att det inte behövdes men när åren går och inget händer då kan vi inte vänta och se, vilket tycks vara den moderatstyrda regeringens politiska linje i denna liksom i så många andra frågor. Staten nådde målet med minst 40 procent kvinnor i sina bolag 1998. I den senaste statistiken för börsbolagens styrelser och ledningsgrupper står andelen kvinnor och stampar vid 19 respektive 13 procent. I nuvarande takt tar det 70 år innan vi når 40 procent kvinnor i de privata bolagens styrelser. Finland har sedan 1995 könskvotering i kommunala organ och samarbetsorgan samt i lednings- eller förvaltningsorgan för bolag med kommunal majoritet. I Norge hotades det med lagstiftning och företagen fick några år på sig men när inget hände blev det lag. Där har andelen kvinnor i styrelserna gått från 7 procent 2003 till 40 procent. Miljöpartiet anser att vi ska lära av Norge och Finland och införa kvotering. Det handlar helt enkelt om politisk vilja. En reglering i aktiebolagslagen främjar jämställdheten mellan kvinnor och män, stärker demokratin i Sverige och är ekonomiskt mer lönsamt för företagen.
Läs mer om