Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vem ger vem ett handtag tro?

Det bestående resultatet av SD: s framgångar kan därför mycket väl bli ett närmare samarbete över blockgränserna istället för en restriktivare migrationspolitik.

Norrköping2012-12-18 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det kan bli svårt att bilda en majoritetsregering efter valet i september 2014 - oavsett vem som vinner.

Splittringen bland väljarna kommer att ställa stora krav på de två statsministerkandidaterna, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Alltfler talar nu på allvar om en blocköverskridande regering om Sverigedemokraterna fortfarande har vågmästarrollen 2014.

Senast Sverige hade en blocköverskridande regering var 1951-57. Då ledde Tage Erlander regeringen tillsammans med dåvarande centerledaren Gunnar Hedlund.

Efter valet 1994 fanns det diskussioner inom Folkpartiet om att försöka få tillstånd en koalitionsregering tillsammans med s. Detta möttes dock av kalla handen hos den dåvarande S-ledningen.

Idag handlar debatten om vad som händer om KD och C åker ur riksdagen, och om sverigedemokraternas framgångar i opinionen fortsätter. För Fredrik Reinfeldt måste det vara med dubbla känslor han läser opinionsundersökningarna.

Å ena sidan ökar hans moderater kraftigt. I vissa mätningar är de t o m landets största parti. Men å andra sidan växer de på bekostnad av alliansens småpartier som båda balanserar på fyraprocentsspärren. Faller ett av dessa partier ur riksdagen på valdagen är alliansens saga all. Och därmed riskerar Reinfeldt att få flytta ut ur statsministerresidenset Sagerska huset.

Ingen ledande företrädare för vare sig Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller något av allianspartierna kommer på allvar att vilja diskutera möjligheterna till en blocköverskridande regering före valdagen. De vore dock ointelligenta och ansvarslösa om de inte i tysthet planerade för en sådan lösning efter valet.

Stefan Löfven har inte samma intresse som tidigare s-ledare av en regering tillsammans med V och MP. Mona Sahlin måste än idag ångra att hon lät vänsterkrafterna inom s påtvinga henne samarbete med vänstern inför valet 2010.

Däremot har Stefan Löfven säkerligen ingenting emot att regera tillsammans med Miljöpartiet. En sådan koalition kan säkert få tillräckligt med underlag i riksdagen om ett eller två allianspartier åker ur. Knappast annars.

För Fredrik Reinfeldt måste det vara en frestande tanke att byta ut småpartierna mot Miljöpartiet. Frågan är dock om hans partikamrater och kollegerna inom folkpartiet är lika tilltalade av det.

Ställningen bland de 349 folkvalda riksdagsledamöterna kan bli sådan att varken Reinfeldt eller Löfven får ihop en funktionsduglig regering om de inte samarbetar. En sådan uppgörelse behöver dock inte innebära att de bildar regering ihop.

Det kan istället handla om att ?släppa fram? den andre som statsminister genom att lägga ned rösterna när riksdagen ska utse statsminister.

Det bestående resultatet av SD: s framgångar kan därför mycket väl bli ett närmare samarbete över blockgränserna istället för en restriktivare migrationspolitik.

Läs mer om