Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Världsfreden byggs av oss alla

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Norrköping2008-01-21 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Fotografernas kameror blixtrade ikapp. På scenen stod FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och de spanska och turkiska premiärministrarna Zapatero och Erdogan. I tisdags i Madrid öppnade de tillsammans med shejken av Qatar det första forumet av FN:s Allians av Civilisationer. Applåderna dånade. Det var efter terrorbombningarna i Madrid 2004 som Zapatero initierade alliansen tillsammans med sin turkiska kollega. Syftet var att genom dialog och ömsesidig respekt överbrygga de påstådda skillnaderna mellan världens regioner. I synnerhet mellan den så kallade muslimska världen och den så kallade västvärlden. Inom ramen för FN har initiativet växt och över 80 länder och internationella organisationer deltar. Också Sverige. Krönika
Madridforumet varade i två dagar. Men inte bara statsledare från världens alla hörn medverkade. Bland de 900 deltagarna fanns mängder av religiösa ledare och representanter från affärs- och föreningslivet. Unga, författare, filantroper. Bland deltagarna syntes fredspristagaren Shirin Ebadi, Finlands president Halonen, Jordaniens drottning, persiska mullan Abtahi, författaren Soyinka och patriarken av den etiopiska ortodoxa kyrkan. När jag satt där i bänkraderna och applåderna dånade tänkte jag att detta - att fler deltar i FN - är nog just vad som behövs. 1948 antog FN deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Om alla människors grundläggande rättigheter. Men fortfarande, 60 år efteråt, domineras miljoner liv av förtryck och fattigdom. Utan FN hade situationen varit värre. Men världens regeringar klarar inte själva att skapa en bättre värld. Dessutom tycks en del stats- och regeringschefer inte vilja respektera de mänskliga rättigheterna. Det är därför nödvändigt att fler deltar i FN-arbetet. Under forumet påpekade EU:s Javier Solana att utvecklingen har gjort att den traditionella politiken fått mindre makt medan andra samhällssektorer - företag, kulturer, organisationer - fått mer. Ett brett deltagande i FN blir därmed avgörande. Madridforumet var viktigt. På agendan fanns interkulturell dialog, medias roll och relationen mellan politik och religion. På vägen hem tittade jag ut genom flygplansfönstret och tänkte på det kanske viktigaste som sagts. Det var författaren Paulo Coelho som en stund tidigare hade berättat om sitt arbete med fattiga barn i Rio de Janeiro. "Jag kan inte förändra världen, mitt land eller min stad. Men jag kan förändra stadsdelen jag bor i." Att inse att alla kan påverka sin omvärld är en överväldigande tanke. Det spelar roll om vi i vår vardag bryr oss eller blundar. Världsfred byggs inte bara av några män i kostymer. Utan även av dig och mig och alla andra. Genom dialog och ömsesidig respekt. Det är precis vad Zapateros allians handlar om. Och vad 2000-talets FN måste stå för.