Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Världen går att påverka

Globaliseringen har gjort hela världen till vårt hem och varje människa till granne.

Norrköping2013-04-18 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det visade inte minst den globala finanskrisen häromåret, vars svallvågor ännu påverkar miljontals människor. Klimatkrisen är ett annat exempel: De senaste decennierna har temperaturen stigit, något vi alla påverkas av och kan påverka. Var vi än bor. Vilka vi än är.

Arbete och kapital ingår i allra högsta grad i denna globala samhörighet. Företag flyttar sin verksamhet mellan länder och världsdelar på jakt efter den högsta avkastningen på sitt kapital. Anställda i en och samma koncern har ofta olika arbetsvillkor och ställs mot varandra. Kläderna vi bär är många gånger tillverkade på andra sidan jordklotet av arbetare med slavliknande villkor.

Men globaliseringen är ingen naturkraft. Sättet den ter sig på är inte givet. Globaliseringen går att påverka.

Svensk arbetarrörelse föddes under industrialiseringen. Fackföreningarna startades i skuggan av fabrikerna. Då var det inte givet att den ökande produktionen skulle komma arbetarna till del. Att det ändå blev så, inte minst i Sverige, var följden av en gemensam kamp. Arbetarna organiserade sig och krävde sin rätt. Det ledde fram till ökat och delat välstånd.

På samma sätt som arbetarrörelsen bejakade industrialiseringen och fördelade välståndet, finns nu möjligheten att ta till vara globaliseringens sprängkraft. Det är inte bara ekonomiska och miljömässiga kriser som sprider sig snabbare än någonsin. Också det folkliga engagemanget har fått en genomslagskraft som aldrig förr. När den arabiska revolutionen startade i Tunisien våren 2011 drog världens diktaturer öronen åt sig. De förstod med vilken snabbhet som protesterna kunde spridas via Internet.

När våra barnbarnsbarn i framtiden kommer att tala om vår tids globalisering, kommer de säkert att tala om framväxten av multinationella företag. Men kanske kommer de även att tala om den som en period när medborgare, folkrörelser och fackförbund knöt starka band över nationsgränser och världshav.

För det måste vara vårt svar på globaliseringen: internationell, facklig och politisk organisering. Med syfte att stå upp för demokratin och alla människors lika värde och rätt – överallt. Och se till så att världens välstånd fördelas rättvist bland jordens befolkning.

Vare sig vi vill det eller inte påverkas vi alla av globaliseringen. Svaret kan därför aldrig vara isolering. Vill vi påverka dess skeenden är det upp till oss själva att engagera oss för de värden vi tror på.

För att göra det krävs kunskap. Därför ger nu Palmecentret tillsammans med LO och ABF ut boken Global respekt. Den handlar om globaliseringen, dess följder och hur den går att påverka. Med boken vill vi skapa ökad kunskap och fler diskussioner. I fikarum, personalmatsalar och lokalföreningar. Jag hoppas att du också vill vara med.

Läs mer om