Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vård i toppklass bygger på kunskap och forskning

Norrköping2007-09-04 01:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Som förtroendevald drivs jag naturligtvis ytterst av min egen övertygelse, det är den jag söker stöd för i val. Samtidigt som jag måste ta intryck av vad östgötarna tycker och inte minst brukare och profession. Denna avvägning är inte lätt men viktig. Om detta skriver den moderata riksdagsmannen och landstingspolitikern Finn Bengtsson i Folkbladet 23/8. Okontroversiellt kan tyckas men några meningar får mig att reagera. Finn menar att gängse "regional - och rikspolitiker lyssnar enligt min mening i alltför stor utsträckning på de myndigheter som de satt att leda denna verksamhet, men i allt för liten utsträckning på de som utför arbetet?"Debatt
Missförstå mig inte Finn, jag tycker att man skall lyssna på dem som arbetar i landstinget. Nästan alltid kommer de medarbetare jag träffar med kloka och genomtänkta synpunkter. Jag tror också att jag och andra förtroendevalda kan bli bättre på att ta till oss av patienter och anhörigas synpunkter. Däremot tycker jag att det är anmärkningsvärt att du, en riksdagsman som representerar ditt parti i både social - och socialförsäkringsutskottet tycker att vi regionpolitiker lyssnar för mycket på de myndigheter som du själv har medverkar till att inrätta. De myndigheter som är redskapet för nationell styrning och utformning av bland annat hälso- och sjukvården i Sverige.För mig var en av de viktigaste frågorna under förra mandatperioden att skapa system och en organisation så att vi här i Östergötland kan använda oss av den kunskap som finns samlad på nationell nivå och presenteras av bland annat socialstyrelsen. Det gäller bland annat arbetet för en ökad patientsäkerhet och att till exempel de nationella riktlinjerna för cancervården får genomslag här i Östergötland. Det är viktigt och handlar i förlängningen om att rädda liv. Det kan låta som en självklarhet, men det är det inte. I Sverige finns stora olikheter inom vården vad gäller metoder och kvalité. Skillnader som bland annat beror på att det har saknats förmåga hos en del landsting att ta till sig av just myndigheters kunskaper. Dessa skillnader drabbar ytterst den enskilde. Skillnaderna i vårdens kvalitet beror också på att de lokala konsekvenserna av de åtgärder som måste genomföras inte alltid är okontroversiella. Det har till och med hänt i flera regioner och landsting att det har skett i konflikt med starka lokala professionella intressen. Det skulle vara enkelt att raljera över Finn Bengtssons logik. Impopulära förslag behöver vi inte ta hänsyn till. Men frågan är mycket allvarligare än så för det handlar ytterst om att vi i Östergötland skall kunna ligga i framkant i Sverige vad gäller metoder och kunskap inom hälso- och sjukvården. Jag tycker därför det är oroande att företrädare för den borgerliga alliansen i riksdag och landsting på detta sätt bagatelliserar den kunskap som tagits fram genom omfattande forskning och som riksdagen valt att samla bland annat hos socialstyrelsen. Det är allvarligt för ytterst handlar det om att vi skall kunna ha en vård i toppklass även fortsättningsvis.
Läs mer om