Allting upprepar sig, sa Björn Hamilton (M) under riksdagens lunchdebatt om bonusar i går. Efter en kortare historisk genomgång hamnade Hamilton i 1600-talet och Kung Karl XI indragningar, den s k reduktionen, av adelns privilegier och förmögenheter.
Därefter landade Björn Hamilton i den mycket förvånande slutsatsen att det är "Maud Olofsson, Anders Borg och Barack Obama" som är vår tids Karl XI. Arma Maud i så fall.
Övriga talare höll sig till den nära nutiden. Fast nog blev det många upprepningar under den korta debatten.
Båda blocken har sina kors att bära. Finansminister Anders Borgs offensiv mot bankdirektörer och överpriviligerade bonusmottagare gick på grund när det visade sig att hans egen regering infört mer generösa bonusregler för ledningarna i statliga företag.
Bonus- och regeringskritiken från skuggfinansminister Thomas Östros (S) hamnade i kraftig motvind när det visade sig att flera ledande Socialdemokrater varit med om att bevilja ytterst generösa bonusar och pensionsavtal till höga chefer.
"Plötsligt låter alla som vänsterpartister", sa Lars Ohly (V). Ohly har en poäng. "Girighet" var vid sidan av "Bonus" det mest använda och hårdast fördömda ordet under riksdagens debatt.
Socialdemokraterna har tur som kan mönstra Tomas Eneroth i sitt lag. I Östros frånvaro gjorde Eneroth en strong insats. Det dröjde i och för sig ända till debattens femte inlägg innan Stefan Attefall (KD) nämnde "AMF".
Men i undertexten var förstås Christer Elmehagens gyllene pensionsavtal ständigt närvarande i plenisalen. Givet det svåra läget lyckades Eneroth både bredda och spetsa diskussionen på ett förtjänstfullt sätt.
I själva sakfrågan är det uppenbart att oppositionen tvingat regeringen till en reträtt. Näringsminister Maud Olofsson (C) har fått slå en dubbel åtta på sig själv för att nödtorftigt få ihop alla sina uttalanden från den gångna veckan.
Hon har pendlat mellan att vara mycket positiv till bonusar i statliga företag till att numera betrakta bonusar som såväl ett uttryck för girighet som en av orsakerna till världsekonomins kris.
"Det är svårt att föra en rationell debatt om bonusar", sa Maud Olofsson under riksdagsdebatten. Maud Olofsson har själv ett betydande ansvar för det rådande debattklimatet.