Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Väljarna är positiva till förbunden

Norrköping2009-06-25 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Under våren har Folkbildningsförbundet tagit pulsen på svenskarnas syn på studieförbund och folkbildning. I våra opinionsundersökningar har Sifo och Norm ställt frågor till allmänhet och kommunpolitiker med folkbildningsansvar. Det visar sig att fler väljare än kommunpolitiker anser att studieförbunden har en viktig roll i samhället, nio av tio personer ur allmänheten anser det. Bland kommunpolitikerna är det knappt åtta av tio som håller med. Och det bland ordföranden i de nämnder som ansvarar för just folkbildning!Debatt
Räcker det inte med åtta av tio politikers stöd? Nej, idén med den fria vuxenutbildningen är att den ska vara tillgänglig för alla, i alla kommuner. Tyvärr är det ju inte heller så att den majoritet av ansvariga kommunpolitiker som vill stödja studieförbundens verksamhet får gehör hos sina partikamrater. Nya siffror från Folkbildningsrådet visar på motsatsen:Sammanlagt 15 kommuner ger inte ett öre till studieförbundens verksamhet, det är två fler än förra året. Av dessa 15 ligger nio kommuner i Stockholms län. De största neddragningarna mätt i kronor står Örebro, Jönköping och Skellefteå för. Största minskningarna procentuellt genomför Hagfors, Sorsele och Tranås.Det finns förstås goda exempel. Bäst i test, liksom förra året, är Eskilstuna kommun.Jag är bekymrad över att beslutsfattarna inte kopplar samman kommunernas demokratiska utveckling med den verksamhet som sker hos studieförbunden. Mötesplatser är avgörande. Oavsett om det är en cirkel i hiphop eller föreningskunskap diskuteras de lokala frågorna - inte minst under fikapauserna.Vad beror de sänkta kommunanslagen på? Kanske har vi inte kunnat förmedla det stora som sker - utvecklingen hos varje deltagare, och det livsviktiga samhällsengagemang som studieförbund och föreningsliv kanaliserar. Det är något som efterfrågas inom varje politiskt parti idag, och som stöts och blöts i teves morgonsoffor.I kristider behöver varje medborgare och kommun rustas för förändring och en ljusnande framtid. Det som sker hos studieförbunden är en del av kommunernas demokratiska kärnverksamhet. Jag ser fram emot att kommunerna ser möjligheterna och väljer att satsa på den breda folkbildningen igen!
Läs mer om