Anders Härnbro (S) är kommunstyrelsens ordförande i Finspång. I går satt han på Hotell de Geer runt ett lunchbord och pratade om LOV - lagen om valfrihet. Fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter, fyra kommunala tjänstemän och en kommunpolitiker deltog i samtalet. Jag var där.
Sedan 1 mars förra året har det varit möjligt för omsorgsföretag att söka tillstånd för att erbjuda sina tjänster till hemtjänstkunder. Ett företag har hittills startat verksamhet i Finspång. Tre personer har valt företaget som leverantör av hemtjänsttjänster.
Enligt Härnbro har konkurrensutsättningen betytt mycket för Finspångs kommun. Kommunens egen hemtjänstverksamhet har utvecklats mycket positivt tack vare den kommande konkurrensen. Medarbetarna har funderat igenom hur de kan arbeta smartare och bättre. Att alla - utom tre - valt att använda sig av kommunens tjänster kan faktiskt ses som ett gott betyg åt de kommunala utförarna, sa Härnbro. Så är det säkert.
Det är bra att Finspångs kommun inte är rädd för valfrihet och konkurrens. Riksdagsledamöterna verkade heller inte lida av beröringsskräck.
Billy Gustafsson är riksdagsledamot från Norrköping. Efter mötet på de Geer åkte jag med honom Reijmyre Glasbruk. På bruket har man många generationers erfarenhet av valfrihet och konkurrens. De vet att det kostar på att bli vald som leverantör. De vet värdet av att ha långsiktiga ägare som mal på även i svåra tider. Vi talade med Ulf Engstrand som är platschef på glasbruket. Han avslöjade en nyhet. Landshövdingen har beställt en dopgåva till Östergötlands hertiginna Estelle. Formgivaren Margaretha Hennix och mästarna på bruket har gjort ett vackert jobb. Tronarvingedottern lär bli nöjd. Anders Härnbro har också anledning att vara nöjd. Reijmyre är en pärla i Finspångs diamant.