Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Valfrihet - men bara för de som har råd med den

Vårdnadsbidrag till dem som avstår från förskoleplats börjar nu delas ut i vissa kommuner. 3000 kronor på ett bräde, just inga krav utom detta med förskolan. Ett argument var att föräldrarna skulle kunna välja att vara hemma med barnen i stället för att "skicka dem till dagis". Framför allt kristdemokraterna såg framför sig en återgång till 50-talets förklädesprydda bullmammor. Nu visar det sig att ytterst få söker det nya mammabidraget.

Foto: Hasse Holmberg

Norrköping2008-08-04 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I Stockholm rör det sig om några hundra. I Linköping har kommunen fått in 25(!) ansökningar. Norrköping och enligt uppgift även Finspång avser inte att införa denna skenbara valfrihet. Borgerliga Söderköping gör det, Valdemarsvik tvekar. För den som ändå tänkt stanna hemma med barn är naturligtvis den nya gåvan välkommen. Kanske är maken tillräckligt högavlönad för att kunna hålla hemmafru. Kanske kan bidraget användas till att betala barnflickan medan mamma går en golfrunda. Något alternativ till en arbetsinkomst är givetvis inte 3000 kronor. Det finns också en risk att pengar tas från satsningar på förskolan -även om intresset hittills är tämligen obetydligt. Detta med den skenbara valfriheten framträder alltmer som en central politisk fråga. "Valfrihet" är givetvis något positivt. Ingen utom en och annan major i reserven kan vara emot det. I själva verket är ofta valfrihet något helt annat än ordets verkliga betydelse. Ett exempel är vårdnadsbidraget, det finns många fler. Vi har till exempel friheten att välja elbolag. I själva verket är skillnaderna försvinnande få, i den mån vi över huvud taget kan lista ut vad alla jämförelsesiffror betyder. Vi vet att elbolagen plockar oss på en massa pengar i vinst. Våra skolungdomar erbjuds välja skola. För att locka så många kunder som mjöligt hittar skolorna på särskilt lockande linjer och program. Det kan vara idrott, hästar, musik, data (inklusive fri dator!) och allsköns trevliga ämnen. Reklamen visar vägen, skattebetalarna står för notan, skolbolagen kasserar in vinsten. Det som blir över går till de kommunala skolorna. Lösningen på problemen med väntetider i sjukvården och platsbrist och underbemanning inom äldreomsorgen vill borgarna också lösa med sin så kallade "valfrihet". Bara det blir privat så löser sig allt, skattebetalarna står för fiolerna och riskerna. Det är bara det att sjukvård, äldre- och handikappomsorg även framöver måste betalas med skattepengar. Det blir inte mer pengar för att det kommer in privata bolag som ska ha sin del av kakan, tvärt om. Visst finns det privatägda skolor och vårdföretag som gör ett bra jobb. Men det beror inte på ägarformen utan på bra personal. Det viktigaste är att solidariskt hitta vägar att få fram resurser till bättre vård, skola och omsorg. Det är så vi kan uppnå valfrihet. Inte genom att hitta nya vägar att sprätta ut pengar till vinstdrivande företag.