Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våga drömma!

Drömmar kan bygga en bättre värld. Det är vårt land ett bevis på. För hundra år sedan var Sverige värsta förtryckarlandet. Arbetare tvingades jobba under urusla villkor. Inte sällan tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan. Bara ett fåtal fick rösta. Barnarbete var vardagsmat. Sverige var mer en diktatur än en demokrati. Men folket accepterade inte förtrycket utan organiserade sig och vågade drömmen: åtta timmars arbetsdag, allmän och lika rösträtt, samt skola för alla barn. Och deras dröm blev verklighet.

Foto: Ohlsson Jens

Norrköping2008-05-05 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det finns fler exempel på hur drömmar har byggt rättvisa. I år är det 40 år sedan en av vår tids största drömmare - Martin Luther King - mördades. Hans ord har blivit bevingade: I have a dream. Och hans dröm var fantastisk. En längtan efter ett samhälle där det amerikanska förtrycket av svarta var förbjudet. Ett samhälle där svarta och vita kunde sitta bredvid varandra på bussen och gå i samma skolor. Tillsammans med tusentals andra vågade han drömmen och krossade den legaliserade rasismen. Visst, USA penetreras fortfarande av diskriminering, liksom Sverige och resten av världen, men jämfört med innan pastor King har det blivit bättre. Att våga drömmen handlar om att vara sann mot sig själv. Att se sitt eget ansvar som människa, och att bidra till en bättre värld. Det är inte alltid lätt. Tvärtom. Per Gessle hade rätt i sin sommarhit, "Tuffa tider", för några år sedan när han sjöng: Och visst är det tufft - jobbigt och mödosamt - att våga drömmen. Det är inte alltid lätt. Men det är rätt. Det visar resultaten av Martin Luther Kings kamp och folkets arbete för demokrati i Sverige. De trodde på sina drömmar och på att en annan värld var möjlig. Och därför, bara därför, förmådde de förändringen. Dessa drömmare borde vara våra förebilder och inspirationskällor. För de var inte drömmande drönare. De var modiga män och kvinnor som trodde på rättvisa. De vek inte undan för att något var svårt. Istället kavlade de upp ärmarna och försökte hårdare. Det är just vad vi idag behöver göra i Europa. Det finns mycket som är bra med EU. Unionen är många gånger ett användbart redskap för samhällsförändring, men det finns en hel del som kan bli bättre. Och framför allt, verktyget EU skulle kunna användas mer effektivt i kampen för en rättvis värld. EU finns där och ska varken ignoreras eller fördömas. Istället måste vi göra precis vad våra socialdemokratiska företrädare gjorde för hundra år sedan: kavla upp ärmarna och tro på drömmen om en annan värld. Ett bättre samhälle är möjligt, också över nationsgränserna. Det kan EU definitivt bidra till. Om vi bara vågar ta oss an uppgiften, ta oss an drömmen.