Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad är en sosse?

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Norrköping2009-05-16 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tio minuter över ett i går på Marieborgs folkhögskola startade en diskussion på temat "Vad är en Socialdemokrat?". Seminariet var en del av Östgötska och Sörmländska sossars valupptakt inför EU-valet. Anders Härnbro är gruppledare för S i Finspång. Han och Olle Johansson från Norrköping ledde diskussionerna om den socialdemokratiska identiteten. Jag blev nyfiken. Rubriker som "Vad är en Socialdemokrat?" är ovanliga på valupptakter. Jag ringde upp Anders Härnbro för att höra hur han och Olle Johansson tänkt.Ledare
Tanken var enkel, visade det sig. Härnbro hänvisade till flera nya böcker och till intensiva bloggdebatter om vad S står för nu för tiden. Många lanserar egna och snäva uppfattningar och vad Socialdemokratin egentligen är. "Många tycker det är kul att diskutera om det där", sa Härnbro.Jag håller med. Personligen avstår jag dock från varje försök att definiera en Socialdemokrat på något annat sätt än att det är en person som håller på Socialdemokraterna. S är ett stort parti; hundratusen medlemmar och ett par miljoner väljare som långtifrån är trädda på ett och samma snöre. Det finns t ex ideologiska sossar, Kajsa Warg-sossar, brödsossar, vanesossar, intressesossar, systemsossar, flumsossar, pampsossar, vänstersossar, snällsossar, dumsossar, pragmatiska sossar, villasossar, husvagnssossar, kärnkraftssossar, betygssossar, lägga-livet-tillrätta-sossar, liberalsossar, mjukissossar, Norrlandssossar och storstadssossar.

En härligt bred samling, kort sagt.Socialdemokratins styrka är att man inte bryr sig om att dissekera skillnaderna mellan de olika sossevarianterna.Det som förenar är det viktigaste.Renlärigheten lämnas med varm hand till sekterna. Hos de allra flesta finns en hyfsat hygglig förståelse för att Socialdemokratin intar lite olika skepnader i olika tidsvarv. Frågan "Vad är Socialdemokrati?" har inget fixerat och evigt svar. Socialdemokraterna var under en del av sin historia motståndare till medlemskap i EU. Från folkomröstningskampanjen 1994 och framåt har S varit en anhängare av EU-medlemskap. Omvärlden förändrades och Socialdemokratin bytte fot.Var S ett bättre eller sämre parti före 1994? Frågan är omöjlig att svara på. Det enda vi kan konstatera är att Socialdemokraterna då, såg annorlunda på saker och ting än vad Socialdemokraterna gör nu. Från ett sommarläger med SSU i min ungdom minns jag en strof ur ett slags sång som ekade genom tältbyarna natt som dag: "En Socialdemokrat, en Socialdemokrat; den får inte vara lat." Sångens budskap gäller även här och nu. En Socialdemokrat kan vara mycket; men inte lat. Röstblyga S-sympatisörer måste jobbas upp ur sofforna i EU-valet. Det politiska budskapet måste vässas om S ska kunna ge alliansen en riktig match i nästa riksdagsval.En av programpunkterna på S-valupptakten på Marieborg i går var ett allsångspass med Micke Leonardsson. "Alla kan sjunga" var rubriken. Så är det. Lika sant är att Alla slags sossar kan göra en insats. Och det kommer att behövas.
Läs mer om