En tvårummare har idag en hyra på omkring 5 000 kronor i månaden (60 m2). Självklart måste den som ska bo där ha en inkomst för att kunna betala hyran. Även som ensamstående bör det vara möjligt att klara den hyran. Skulle det vara två som bor där blir ju utgiften för boendet ännu lägre.
För tre rum och kök på 90 m2 är motsvarande hyresnivå ca 7 500 kr per månad. Dessa uppgifter bygger på att den genomsnittliga hyresnivån i Norrköping är ca 1 000 kr/m2/år.
Naturligtvis finns variationer, både upp och ner med närmare 25 %. Hyresnivåerna ligger alltså idag någonstans mellan 750: - och 1 250: - per kvadratmeter och år.
Det har under de senaste 20 åren knappt byggts några nya hyreslägenheter. Ser man på hur konsumentpriserna har ökat sedan 1990 till idag så har priserna ökad med nästan 50 %, lönerna med ännu mer. Det är därför inte förvånande att det idag blir dyrare att hyra lägenheter i nybyggda hus än i hus byggda för 30 – 50 år sedan.
De exempel på nya hyreslägenheter som vi ser i Norrköping idag har därför hyresnivåer som överstiger den genomsnittliga nivån. De hyresnivåer som krävs idag finns därför snarare i intervallet 1350 – 1750 kr/m2/år. Det betyder att i exemplen ovan blir det en månadshyra ca 7 500 kr respektive 11 250 kr per månad för 2-rummaren resp. 3-rummaren.
Så här ser verkligheten ut idag i Norrköping. Var och en får avgöra om det är dyrt eller billigt. Men vi behöver fler bostäder i Norrköping om alla ska få chansen till egen lägenhet, vare sig man är en ungdom som vill ha sin första lägenhet eller om man vill flytta till Norrköping någon annanstans ifrån.
Vi måste alla acceptera att det kostar att bo. Visst är byggpriserna höga i Sverige i jämförelse med andra länder. Det finns all anledning att både ta reda på varför det är så och sedan göra något åt det.
Men i väntan på att det blir gjort får vi nog finna oss i att nya lägenheter är dyrare än gamla.
Det viktiga för Norrköpings utveckling är att bostadsbyggandet tar fart. Just nu är många byggprojekt i startfasen, så det finns anledning till optimism. Erfarenheterna visar också att för varje ny lägenhet får tre hushåll chansen att skaffa ett nytt boende genom det som kallas flyttkedjan.
Det är omsättning på bostäder som ger nya möjligheter att komma in på bostadsmarknaden. Därför är bostadsbyggande en grundbult i utvecklingen för Norrköping.