Det är inte svårt att bland insändare och kommentarer hitta upprörda röster över en avsmalning av en gata eller ett fartsänkande gupp. Desto sällsyntare är det att hitta motsvarande engagemang för hur Norrköping ska utvecklas på lång sikt.
Ledare
Det är synd att så många retar sig på små detaljer men få som medverkar när de stora linjerna dras upp. Men det är mänskligt att reagera så. Det nära och gripbara ligger närmast till hands att engagera sig kring, medan abstrakta översiktliga planer lämnas därhän. Ändå är det dessa översiktliga planer som styr utvecklingen av den egna kommunen.
Nästa vecka ska jag delta i ett möte som bland annat ska diskutera vindkraftens tänkbara placering i kommunen, dialog om arkitektur och stadsbyggnad, aktualitetsprövning av översiktsplanen, stråkstudie rv51 Norrköping - Finspång. Mötet sker i ett beredande organ, men våra slutsatser kommer senare att hamna i beslutande organ. Åratal senare kan en detaljplan dyka upp som gör det möjligt att bygga ett vindkraftverk eller några nya hus. Då, men först då, brukar det dyka upp protestlistor, insändare eller artiklar i tidningarna om hur olika intressen körs över.
Som sagt, mänskligt och förståeligt. Ändå gör kommunen mycket för att intressera invånarna också för dessa planer. Det annonseras i lokaltidningarna, det ordnas utställningar och allt finns tillgängligt på kommunens hemsida. Det finns knappast något annat politikområde i kommunen som lägger ner så mycket energi och resurser på att få in medborgarnas åsikter och synpunkter på den egna verksamheten som Tekniska nämnden och Stadsplaneringsnämnden.
Du som har läst så här långt kanske kan vara med och fundera över hur Norrköping ska utvecklas. Det finns några utgångspunkter som nu styr den framtida planeringen. Stadsboendet som idé ska utvecklas så att Norrköping blir ett alternativ för den urbana människan. Norrköping har en täthet som ska vårdas och dessutom ska tätheten och stadsmässigheten ökas utanför innerstaden.
I praktiken betyder det här att de avrivna luckorna i innerstaden ska bebyggas (pågår) och att glappen mellan olika stadsdelar ska tätas. Exempel är Kneippen Syd, (pågår) som kommer att koppla ihop Klockaretorpet och Kneippen. På Stadsmuseet pågår nu en idéutställning om hur glappen mellan Vilbergen och områden norr om Vrinnevisjukhuset ska kunna fyllas.
Norrköping ligger vid Strömmen. Vi håller på att förändra den bilden till att Norrköping också ligger vid havet. Hamnverksamheten flyttas längre ut till Händelö och Malmölandet. Det ger plats för en ny stadsdel i nuvarande inre hamnen. Hur ska den se ut? Vad ska den heta? Är Saltängen ett lämpligt namn på en högkvalitativ ny stadsdel?
Det här är exempel på hur den långsiktiga fysiska planeringen diskuteras för närvarande. Alla är välkomna att delta i diskussionerna, här i tidningen eller genom direktkontakt med dina lokala politiker. Ju fler åsikter desto bättre kommer Norrköping att utvecklas i framtiden. Dessutom är det mycket roligare att vara med och påverka innan besluten är fattade än att i efterhand klaga över ett gupp som redan byggts.