Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utanförskap lever sitt eget otäcka liv

"Utanförskap" är ett riktigt otäckt ord. Dessvärre tycks det numera vara etablerat. Det används i tidningar och radio/tv som ett slags objektiv beskrivning. Det har blivit en synonym för arbetslöshet.

Utanför eller innanför? Retoriken med det så kallade "utanförskapet" har fått en obehaglig prägel, menar Folkbladet ledarskribent. Regeringens politik gör att allt mer människor ställs utanför socialförsäkringssystemen - och därmed samhället.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Utanför eller innanför? Retoriken med det så kallade "utanförskapet" har fått en obehaglig prägel, menar Folkbladet ledarskribent. Regeringens politik gör att allt mer människor ställs utanför socialförsäkringssystemen - och därmed samhället.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Norrköping2008-08-06 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Utanförskapet är motsatsen till arbetslinjen. Den som inte är med på arbetslinjen blir utanförställd. Är man utanförställd och saknar "arbetsförmåga" så kan man få sjukersättning. Är man utanförställd för att företaget man jobbade på lagts ner kan man få arbetslöshetsersättning fram till den "bortre parentesen". Hur vore det om vi började prata som vanligt folk? Ytterst få människor är egentligen "utanför". Det kan gälla yrkeskriminella som valt att ställa sig utanför samhället eller den religiösa grubblaren som bosatt sig i en koja i skogen. Där kan man möjligen, i enstaka fall, prata om utanförskap. Men den som är arbetslös, sjuk, pensionär eller föräldraledig är inte utanför. Människovärdet beror inte på om man förvärvsarbetar eller inte. Låt oss i stället tala om "innanförskapet", ett ord som inte ens finns. Mona Sahlin har utlovat 80 procent av inkomsten för de allra flesta vid arbetslöshet. Det är rimligt. Oroväckande är det däremot att Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo inför det socialdemokratiska jobbrådslaget börjar tala om den bortre parentesen i arbetslöshetsförsäkringen. Förhoppningsvis så kommer Österberg och Astudillo att tillrättavisas av rörelsen. Om det vore så att folk struntade i att jobba och föredrog a-kassan så vore det också vettigt med en bortre gräns. Om det vore så att folk inte ville arbeta så vore det vettigt att tala om en "arbetslinje". Nu är det så att folk i allmänhet gärna vill ha ett arbete. Det är inte de arbetslösas fel att arbetsmarknaden inte fungerar. Det är samhällets uppgift och ett övergripande mål att skapa full sysselsättning, det vill säga arbete åt alla. Det är poänglöst att sparka ut folk från a-kassan och hänvisa dem till kommunens försörjningsstöd. Ett problem är att moderatregeringen sett till att en halv miljon människor blivit utanförställda från a-kassan. För dem finns inte ens någon hitre parentes.