Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utan vikarierna stannar Sverige

Norrköping2008-08-16 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är ett givet hösttecken: Sommarvikarierna stämplar ut. De ordinarie kommer åter, solbrända och med berättelser om resor och renovering av stugor.Vi har haft väldigt bra vikarier denna sommar. En viktig chefegenskap är att kunna rekrytera. I ärlighetens namn har jag nog inte alltid prickat helt rätt. Vikarierna är ju ofta oprövade kort, även om man tar referenser och intervjuar alla innan det skrivs kontrakt.
Jag minns till exempel
fotografen som skulle bevaka en fotbollsmatch. Den vikarien sprang in på planen vid en straffspark och ställde sig bredvid skytten, för att få bästa vinkeln. Till Sveriges Radio har jag nog varit med om att anställa flera som visat sig olämpliga för mediet. Om nyhetspresentatören t ex uttalar Hovrätt på samma sätt som hov i hästhov, så ökar det precis inte trovärdigheten. Inte heller om Chiles huvudstad uttalas som den kaliforniska staden San Diego.Men några sådana, ursäkta uttrycket, stolpskott, har inte befolkat vår redaktion den här sommaren. Alla har heller inte varit unga och oprövade.Vi har ju t ex haft förmånen att flera somrar i rad ha vinnaren av Stora Journalistpriset Britt-Marie Citron som vikarie.Mitt intryck är att det varit inspirerande för de unga att ha henne som kollega.Det är inte alltid så lätt att komma till sitt första sommarvik. Lite nervöst och osäkert är det för alla. Därför är det alltid kul att se dem bli varma i kläderna och ta för sig allt mer.Jag kommer ihåg hur det var på mitt första sommarvik på Expressen, första dagarna var man inte så kaxig. I tonåren hade jag en del sommarjobb som jag nog inte alltid klarade helt galant. En gång när jag stod vid kassan på Tempo på Hospitalsgatan slog jag in en nolla för mycket. Varan kostade 40 kr men kunden betalade 400 kr - utan protest!
Jag upptäckte otroligt nog misstaget först när kunden gått sin väg. Givetvis berättade jag genast om min blunder för chefen.
" Om det kommer en som säger att hon betalat alldeles för mycket så har hon rätt, ge henne pengarna tillbaka", sa jag. Men den stackarn kom aldrig tillbaka...
Precis som tidigare somrar här på Folkbladet har jag själv också varit en av vikarierna. Som nyhetschef. Tidigare har det varit hela somrarna, men i år blev det bara tre veckor.Det är dels för att få till ett schema. Men också därför att det är väldigt stimulerande att vara nyhetschef, särskilt på sommaren. När det inte finns så många kallelser till presskonferenser och inga fullmäktigesammanträden, så finns det utrymme att skildra annat. n n Nu kommer en spännande höst där Folkbladet ska vara först med nyheterna som berör. Hur går det med bygget av Idrottsparken- och försäljningen av namnet?Och kan IFK klara av att hänga kvar? Hur blir det med en ny politisk majoritet i Finspång? Följ dramatiken i Folkbladet.Men nu är det tid att tacka alla sommarvikarier, här och på andra arbetsplatser. Utan er skulle Sverige stanna på sommaren. n n Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om