Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Turkietresan som kostade 100 000

Norrköping2009-05-09 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag känner två killar från Norrköping som tidigare i år åkte till Turkiet. Det blev en lyckad resa med bra väder, bra hotellservice - till ett bra pris.Men resan blev ändå dyr. Riktigt dyr. Nu har de fått räkningarna från Telia för användandet av det mobila bredbandet. De ska betala över 100 000 kr! (hundra tusen kronor).De har inte laddat ner långfilmer eller så, utan mejlat och läst tidningar. I Sverige fungerar deras avtal så att de surfar hur mycket som helst till en fast månadskostnad. Att det är dyrare att använda mobilt bredband utomlands anade de. Kanske dubbelt upp eller t  o  m tre gånger så dyrt. Men är det rimligt att anta att det kostar tusen gånger mer?!Norrköpingsborna är inte de enda som åkt på den här smällen. TV 4-profilen Patrick Ekwall berättar att han nappade på ett erbjudande från Telia att surfa till ett fast pris per månad. Han frågade om erbjudandet även gällde utomlands. ´"Självklart", fick han raskt till svar från säljaren i Teliabutiken. Ekwall gick därifrån som en nöjd kund. Lika nöjd var han inte när han kom tillbaka efter en semester i Spanien och fick räkningen på nära 60 000 kr. Svaret från Telia var att det är "kundens skyldighet att informera sig om vilka priser som är aktuella".Det är säkert sant att det i det finstilta står att andra priser gäller utomlands. Och prisuppgifterna land för land finns på Telias hemsida. Men de flesta kan nog känna igen sig i att inte alltid läsa det finstilta.För operatörerna betyder det här att de ideligen får arga kunder som riskerar ekonomisk ruin för att kunna betala räkningen. Därför har en del operatörer låst möjligheten att koppla upp sig utanför Sverige. Samtidigt kan det ju finnas kunder som vill använda nätet utomlands och är beredda på kostnaderna. Men det är alltså vansinnigt dyrt. Det kan kosta flera hundra kr bara att läsa några artiklar på t ex Folkbladets hemsida. Berättelserna om abonnenter som gått i den här fällan är hur många som helst. En var på semester i Marocko, hade sin bärbara dator med sig och lät sonen använda den. Det kom en räkning på nästan
150 000 kr. En annan var i Norge och såg en fotbollsmatch på nätet. Den sammanlagda surftiden var 1,5 timme. Räkningen var på 21 000 kr. Risken finns t o m att en datorsurfare som befinner sig nära en gräns, säg i Skåne, nära Norge eller i skärgården, kan hamna i en annan nations nät. Med skyhöga räkningar som otrevlig överraskning.Det här är ju naturligtvis helt sjukt. För den enskilde gäller det att hitta andra lösningar. Om man ska vara utomlands länge är det nog bäst att köpa ett bredband av ett lokalt telebolag. Strunta i att ta med det mobila bredbandet. Ofta finns det ju platser där man kan surfa billigt, eller gratis, på hotell, flygplatser och kaféer. Men telebolagen borde genast se till att komma överens och få bort ockerpriserna. Nu är det vilda västern som hela tiden ger operatörerna en enorm badwill. Se till så att marknaden fungerar! Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om