Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trygghet för alla barn

Norrköping2012-07-03 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alla barn har rätt till en bra start i livet, rätt till trygghet, kärlek och vägledning. De flesta barn i Sverige har det också bra, men i de fall då något går snett kan konsekvenserna bli mycket allvarliga både på kort och på lång sikt. Vad kan vi göra politiskt för att alla barn i Sverige ska få en trygg uppväxt och möjlighet att förverkliga sin fulla potential?

Sverige är ett land med fokus på barns bästa och har en lång historia av politiska ambitioner att stödja och hjälpa barn att växa upp till självständiga och starka individer, men det finns fortfarande utmaningar kvar.

För det första: alltför många lyckas inte helt i skolan. För många lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Det är ett problem som riskerar få långtgående konsekvenser för barnen då låga eller ofullständiga betyg från årskurs nio markant ökar risken för framtida sociala problem. Alliansen har genomfört och är i färd med att genomföra en lång rad reformer för att förbättra den svenska skolan - bättre lärarutbildning, bättre rektorsutbildning, ny gymnasieskola, nytt betygssystem, läsa-skriva-räkna-satsning i grundskolan, bättre ordning och mer arbetsro i klassrummen, mer fokus på kunskap i skolan osv - och detta kommer förhoppningsvis att ge resultat.

För det andra: ökande psykisk ohälsa bland barn. Samtidigt som levnadsvillkoren generellt sett har förbättrats för barn i Sverige finns tecken på en ökande psykisk ohälsa. Denna ohälsa kryper nedåt i åldrarna och drabbar oftare flickor än pojkar. Vi måste också förebygga psykisk ohälsa hos barn - hur gör vi det på bästa sätt? Vad säger föräldrar, lärare, barn, vårdpersonal och andra?

För det tredje: långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd. I familjer med långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd finns tyvärr ofta fler problem än de rent ekonomiska, vilket bidrar till en än mer utsatt situation för barnen. Vi jobbar dagligen med att bryta utanförskapet, med att människor ska komma i arbete och få egen försörjning. Hur kan vi göra för att stärka föräldrarna så att de orkar vara föräldrar, och hur gör vi så att barnen får en chans att vara barn?

Den som börjar sitt liv i ett område eller en familj som präglas av social utsatthet har en extra uppförsbacke som andra barn inte har. Många klarar sig ändå och får bra liv, men varje barn som inte når dit är ett barn för mycket. Vi har alla ett ansvar för att ge varje barn, och särskilt de barn som har allra brantast uppförsbacke, så goda förutsättningar som möjligt för att utvecklas till lyckliga, ansvarstagande och trygga individer.

Läs mer om