Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Total enighet om svensk modell

Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SvD / SCANPIX

Norrköping2010-12-23 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den svenska modellens kärna har flera politiska vänner än på mycket länge. Sedan Moderaternas förvandling till Nya finns det en närmast total uppslutning för ett skattefinansierat och personligt skydd mot ekonomisk misär. Skyddet är också mer stabilt nu än för femton år sedan då inflation och devalveringar utgjorde en riskabelt stor del av modellens likviditet.

Ledare
Under mandatperioden kommer den svenska modellens framtida design troligen att avgöras. Den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen har inlett sitt arbete. Våren 2013 ska utredningen presentera sina förslag om nya arbetslöshets- och sjukförsäkringar. Tomas Eneroth är Socialdemokraternas talesperson för socialförsäkringsfrågor.

Eneroth har påpassligt nog startat en parallell utredning inom arbetarrörelsen. Det är ett bra initiativ. S har ett stort behov av sökande och prövande diskussioner om samhällets sociala skydd. Dagens modell har alltmer utvecklats till ett grundskydd. Kopplingen till inkomstbortfall är på väg att mönstras ut ur systemet. Utvecklingen är tydligast på a-kassans område.

Ersättningsnivåerna har inte följt med i löneutvecklingen. A-kassan ger få arbetslösa ett skydd som motsvarar 80 procent av inkomsten. Än mer alarmerande är att en stadigt sjunkande andel av de arbetslösa är medlemmar i a-kassan. En växande skara av arbetslösa försörjer sig på kommunala socialbidrag och/eller (kan man befara) på tillfälliga påhugg i gråsvarta arbetsmiljöer.

Det behövs ett rejält nytänkande för att få till nya lösningar som ger anständiga skyddsnivåer samtidigt som inlåsningsriskerna minimeras.

Försäkringar mot kostnader vid arbetslöshet och sjukdom bör vara allmänna och omfatta alla. De allra flesta arbetslöshets- och sjukskrivningsperioder är relativt korta och oproblematiska. Den arbetslöse hittar ett nytt jobb. Den sjuke blir frisk.

En stor majoritet av dem som använder sålunda försäkringen precis som avsett. För denna bulk av försäkrade finns det ingen anledning att frångå ambitionen att de allra flesta ska få 80 procent i ersättning under en begränsad tid. I de fall där omställningen inte går av "sig själv" behövs däremot en ny form av arbetslivsförsäkring med inriktning på professionell rehabilitering, anpassad utbildning och yrkesträning. Socialbidrag ska enbart användas i nödfall då mer offensiva insatser inte är realistiska.

Den svenska modellen främjar tillväxt, arbete och trygghet. Grunderna i modellen behöver inte ifrågasättas. Samtidigt är det solklart att modellen behöver framtidsrustas och förbättras. Socialförsäkringsutredningen har en stor uppgift. Kanske kan de likt pensionsutredningen på 1990- talet få till en historisk kompromiss mellan Moderater och Socialdemokrater?

Läs mer om