Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tips till betygssugna pojkar

Foto: Mark Schiefelbein

Norrköping2011-02-11 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Betyg i gymnasieskolan sätts på oklara grunder. Det har Skolinspektionen kommit fram till i en undersökning som presenterades i går. En av oklarheterna är hur det kommer sig att pojkars betyg är lägre än vad de borde vara enligt de nationella proven. Flickors betyg är däremot högre än vad de nationella proven tycks ge grund för.

Ledare
Enligt en elevenkät som ingår i Skolinspektionens undersökning kan det vara så att sådant som ordning, uppförande och närvaro spelar in när betygen sätts. Vilket missgynnar pojkarna. Elisabeth Porath Sjöö är utredare på Skolinspektionen. I en intervju med Ekoredaktionen säger hon det så klart är svårt att visa upp att man t ex kan tala engelska om man inte är närvarande "så närvaron är en förutsättning men det får inte vara det som betygsätts".

Skolinspektionens utredare uttalar sig säkert helt politiskt korrekt. Det ges inga betyg i ordning, uppförande och närvaro. Det är ämneskunskaper och inget annat som lärarna ska betygsätta. I verkliga livet är det förstås självklart att elevernas uppförande i allmänhet och deras närvaro i synnerhet har stor betydelse för vilka betyg de får med sig ut från gymnasieskolan.

Jag har svårt att tänka mig att någon vettig människa kan ha några tunga invändningar mot att det fungerar på det viset. Gymnasieskolor befolkas av unga vuxna personer. De förstår vad skolan handlar om. Vill de få så bra betyg som möjligt så måste de försöka prestera bra på många fronter. Närvaro och hyggligt uppträdande är definitivt några av dessa fronter.

Betygssättningen ska självfallet vara så likvärdig som möjligt. I sin undersökning efterlyser Skolinspektionen mer kvalificerade metoder för kvalitetssäkring av lärarnas betygssättning. Det finns säkert utrymme för förbättringar på det området. Någon absolut vetenskap kommer emellertid betygen aldrig att bli. Vare sig elever eller lärare är objektiva robotar. Vilket jag av en rad skäl är glad och tacksam för.

n n Gymnasieskolans pojkar bör hur som helst låta sig påverkas av Skolinspektionens undersökning. Mitt stalltips till pojkar som vill ha bättre betyg är att knycka några av flickornas framgångsfaktorer: Var där. Läs mer. Diskutera.

Läs mer om