Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tekniksprång kräver samverkan

Med de nya kursplanerna som infördes 2011 har teknikämnet fått tydligare riktlinjer för undervisningen och ger bra förutsättningar för en modern teknikundervisning.

Norrköping2013-09-03 07:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Behovet av kvalificerad arbetskraft inom tekniksektorn fortsätter att öka. Ämnen som naturvetenskap och teknik är mycket viktiga för svenskt näringsliv och därmed för Sveriges utveckling. Även om vi nu ser en uppgång i antalet sökande till ingenjörsprogrammen så behövs fortfarande många insatser för att öka intresset för teknikämnena. Därför gjorde Regeringen 2012 tillsammans med flera stora svenska företag en satsning för de gymnasielever som går ut N- och T-programmen genom att initiera Tekniksprånget.

I dag är erfarenhet nästan helt avgörande för anställning. Det första jobbet, praktiken eller provanställningen är den absolut svåraste tröskeln att ta sig över som ungdom. Tekniksprånget är ett av de mest omfattande initiativen i Sverige för att få ungdomar att välja en framtid inom naturvetenskap och teknik. Under en treårsperiod satsar regeringen totalt 100 miljoner kronor medan näringslivet står för lönen till praktikanterna och för handledning. Några av de företag som erbjudit sig att ta emot praktikanter är Volvo, Ramirent, NCC, SSAB, IBM, Ericsson, Vattenfall, SCA och Sandvik.

De unga som fått en möjlighet att delta har varit mycket positiva till satsningen. Min stora förhoppning är att antalet praktikplatser kommer att öka betydligt under 2013. Den som antas till en praktikplats blir juniortrainee och får en praktikperiod på fyra månader med en lön på 13 500 kronor i månaden.

För att ungdomarna över huvudtaget ska välja den här typen av utbildning på gymnasiet måste grundskolans teknikundervisning redan tidigt stimulera barns och ungas intresse för teknik. Med de nya kursplanerna som infördes 2011 har teknikämnet fått tydligare riktlinjer för innehållet i undervisningen och ger bra förutsättningar för en modern teknikundervisning.

Regeringen har dessutom aviserat ett tillskott på 148 miljoner kronor under en femårsperiod till naturvetenskap och teknik. Dessutom sker satsningar genom Matematiklyftet för att höja kvalitén på undervisningen i grundskolan samt en utökad undervisningstid i matematik för eleverna med start vid årets hösttermin.

För att bättre matcha gymnasieprogrammen efter arbetsmarknadens behov har regeringen avsatt 10 miljoner kronor i år för fortbildning till studie- och yrkesvägledare. Mycket tyder på att eleverna behöver mer och bättre vägledningen inför och efter gymnasiet.

Genom satsningar som Tekniksprånget får unga människor en unik möjlighet till arbetslivserfarenhet och insyn i ingenjörsyrket. För att detta ska bli en lyckad satsning behövs dock fler företag som ingår i projektet och att företagen tar fram fler praktikplatser. Arbetsgivare uttrycker ofta oro för hur de ska kunna locka arbetskraft och fylla sitt framtida kompetensbehov.

Tekniksprånget kan vara en lösning som jag hoppas kommer få efterföljare också inom andra kunskaps- och arbetsmarknadsområden. Nu hoppas jag att företagen ser möjligheten att bidra till framtida rekryteringar och ansluter sig till satsningen.

Läs mer om