Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Teknik, moral och ekonomi

Politiken är full av moraliska, tekniska och ekonomiska konfliktpunkter. Försvarsindustrin skapar jobb, teknikutveckling och stora exportinkomster. Samtidigt är det  ett moraliskt dilemma att exportera krigsmateriel till Saudiarabien.

Kung Abdullah får nog klara sig utan en svensk vapenfabrik.

Kung Abdullah får nog klara sig utan en svensk vapenfabrik.

Foto:

Norrköping2012-03-07 05:33
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige är ett litet land. Men vi är ett mycket stort produktions- och exportland av försvars- och krigsmateriel. Vi tillhör topp tio på listan över de största. Enligt branschorganisationen Säkerhets och försvarsföretagen (Soff) producerar och exporterar svenska företag bl a:

* Stridsflygplan; bemannade och obemannade;

* Ytfartyg och ubåtar byggda med smygteknik;

* Stridsfordon, bandvagnar;

* Stridsledningssystem för mark-, sjö- och flygtillämpningar;

* Telekrigsystem; passiva och aktiva;

* Vapensystem med kort respektive lång räckvidd;

* Mark- och sjöbaserade samt flygburna radar- och IR-system;

* System för samhällssäkerhet;

* Fin- och grovkalibrig ammunition;

* Intelligent artilleriammunition;

* Tjänster och konsultverksamhet.

Ekoredaktionens avslöjande om - hittills orealiserade - planer på ett svensksaudiskt projekt för att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien ingår i det oprecisa produktområdet "Tjänster och konsultverksamhet". Projektet faller säkerligen inom lagens ramar. I vart fall så länge som det bara handlar om planer.

Ekots reportrar har gjort ett grundligt jobb. Redovisningen av bakgrundsmaterial och avtal på sverigesradio.se och intervjuerna med utrikesminister Carl Bildt (M), FOI:s (Totalförsvarets forskningsinstitut) generaldirektör Jan-Olof Lind, talespersonen Urban Ahlin (S), statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och vice statsminister Jan Björklund (FP) visar övertydligt på krigsmaterielexportens snåriga politiska infrastruktur.

Politiken är full av moraliska, tekniska och ekonomiska konfliktpunkter. Försvarsindustrin sysselsätter minst 30 000 personer; varav väldigt många är högkvalificerade. Industrin är en vital del av svensk exportnäring. Teknikspridningen till civila branscher är en viktig förklaring till vårt överskott i utrikeshandeln. Samtidigt är det naturligtvis ett moraliskt dilemma att exportera krigsmateriel för 2, 9 miljarder kronor till en diktatur som t ex Saudiarabien. När den dåvarande S-regeringen 2005 slöt ett samarbetsavtal med Saudiarabien opponerade sig Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vilket är precis som det brukar vara.

Avtalet förnyades 2010. Då satt Folkpartiet i regeringen. I går lättade Jan Björklund på förlåten och avslöjade att det var Centern och Moderaterna i regeringen som drev igenom avtalets förlängning. Sådana avslöjanden om regeringens inre arbete tillhör inte den vanliga ordningen. Ett klart etikettsbrott.

Carl Bildt sa just ingenting i saken mer än att betona att det var en S-regering som slöt det första avtalet medan Urban Ahlin å sin sida betonade att projektet "vapenfabrik" tillkommit under en borgerlig regering. Fredrik Reinfeldt hänvisade till sekretessen. Den ende som trampade i klaveret var FOI:s generaldirektör. Han ljög för Ekot om det företag som FOI startat för att själva försöka komma undan direkt samarbete med saudierna.

Av de avslöjade handlingarna och avtalen att döma så är Saudiarabien allt mer irriterade på Sveriges oförmåga att komma till skott. Nu blir det nog inget av. Ekots avslöjande om vapenfabrikplanerna lär innebära dödsskottet för projektet. Det är bra. Till våren ska riksdagen besluta om en utredning om demokratikriterier för vapenexporten. Det är mycket bra. Inte bra på så vis att den viktiga försvarsindustrin skadas. Utan bra därför att regeringar i framtiden slipper ge sig in i alltför dubiösa projekt med diktaturer.

Läs mer om