Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tala om fred i stället!

Norrköping2011-06-15 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förnyelsen av socialdemokratin under Håkan Juholt verkar ha gjort halt vid utrikespolitiken, både innehållsmässigt och personellt. Det som en gång var en tillgång för socialdemokratin och attraherade många väljare, inte minst yngre, har på senare år blivit partiets akilleshäl. Fasthet, oberoende och engagemang har ersatts av en rätt fladdrig anpassning till de borgerliga partierna, stormakterna och kalla kriget-alliansen Nato, som vi formellt inte tillhör men numera helt sitter i knäet på. Det en gång så starka socialdemokratiska engagemanget för FN, nedrustningsfrågor och internationell solidaritet dyker bara upp i enstaka 1 maj-tal.

I själva verket har socialdemokraterna inte haft någon självständig utrikespolitik sedan Ingvar Carlssons och Anna Lindhs tid. Göran Persson var ointresserad av internationella frågor, och de få gånger han engagerade sig hamnade han lätt på fel sida. Det var också under Perssons tid som Sverige skickade trupp till Afghanistan. En "insats" som Mona Sahlin utan mandat från s-väljarna förlängde på politisk övertid.

Håkan Juholt hade chansen att markera en ny start för socialdemokratisk utrikespolitik genom att byta ut den ängslige och svävande Urban Ahlin mot en mer kraftfull talesperson på området. I stället tog Juholt själv över utrikespolitiken, vilket så här långt inte gått vidare bra. Hans turer kring den svenska Libyen-insatsen har varit en svajig seglats, där det ena oövertänkta uttalandet gett det andra. Mycket kan skyllas på tidspress, men bristen på en socialdemokratisk helhetssyn på världen lyser också igenom.

Det var en rimlig avvägning av Juholt att motsätta sig att Gripenplanen fick sättas in mot markmål i Libyen med tanke på det oklara läget i landet, men att kompensera detta med militärt och politiskt ännu riskablare flottinsatser i Medelhavet (som också skulle tangera flyktingfrågorna) var mindre välbetänkt. Och att börja tala om att skicka svensk trupp till Syrien utan att sätta detta i samband med en bred politisk uppgörelse som också inkluderar Israel-Palestina var helt fel. Vi ska absolut inte sätta in svensk militär i arabiska klanfejder och religiösa uppgörelser, vare sig i Syrien eller i Libyen. Något bör vi ha lärt oss av det militära fiaskot i Afghanistan. Blir det fred i Libyen är det i första hand civila insatser som krävs, inte militära.

Det vore bra om Juholt och andra socialdemokrater talade mer om politiska än militära lösningar i Nordafrika och Mellanöstern. När hörde vi en ledande socialdemokrat tala om palestiniernas rättigheter senast? Eller om fred och nedrustning och verklig säkerhet i en värld som fortsätter att lägga ofattbara summor på militären samtidigt som en miljard människor lever under eller på svältgränsen? Eller om rättvisa åt och solidaritet med alla tillbakasatta grupper och nationer i världen, inte bara dem som "väst" bryr sig om?

Se där en nygammal socialdemokratisk utrikespolitik!

Läs mer om