Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Systemskifte i sjukförsäkringen

Nu genomförs andra delen av det borgerliga systemskiftet i socialförsäkringarna. Redan har de sänkt ersättningstaket, sänkt sjukpenningen, avskaffat arbetsgivarens ansvar för rehabiliteringsutredning och tagit bort arbetsgivarens medfinansiering av sjukpenningkostnaderna.

Norrköping2008-05-02 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu ångar regeringen vidare utan fäste i verkliga arbetslivet. Det lagförslag kring rehabilitering som nu ligger på riksdagens bord är en ren skrivbordsprodukt. Genom införande av en ettårsgräns i sjukförsäkringen och strikta tidsgränser ensidigt inriktade på den enskilde pressas den som är sjuk. Trots massiv kritik från samtliga remissinstanser införs nu regler som bland annat innebär att den som är sjuk riskerar förlora både sin ersättning och anställning efter sex månader. ★ ★ ★ Förslaget som sjösätts redan i sommar saknar krav på motprestationer av andra aktörer. Det blir inte lättare för den som är sjuk att komma tillbaka till arbete om det bara är den enskilde själv som ska bära ansvaret för sin rehabilitering. Krångliga regler för sjukpenning och sjukersättning skapar varken fler tillfällen till arbetsträning eller ökar arbetsgivarnas incitament för att ta sitt rehabiliteringsansvar. Försämrad ekonomi förbättrar inte förutsättningarna att orka med arbetsprövning, rehabilitering och omskolning. Vi går i riktning mot en mer diagnosbaserad sjukpenning, där vissa sjukdomar är berättigade till den högre nivån från sjukförsäkringen. Vilka dessa diagnoser är och hur den gallringen ska ske har ännu inte redovisats. Regeringens förslag innebär att det är diagnosen och inte individens behov som sätts i centrum. Men möjligheter till arbete ökar inte med snäva tidsgränser. Ingen blir friskare för att arbetsgivarens ansvar för rehabiliteringsutredning tas bort. Fler får inte rehabilitering när regeringen tar bort 1.5 miljarder från Försäkringskassans rehabiliteringsanslag och minskar bemanningen med 1 700 anställda. Den som har drabbats av stroke, cancer eller utmattningssyndrom, blir inte mer arbetsför för att den blir fattigare. Sverige går mot ett system med basförsäkring vars ersättningsnivåer är så pass låga att kompletterande försäkringar blir nödvändiga. ★ ★ ★ Vi anser att sjukförsäkringen måste innehålla skyldigheter för alla aktörer - inte bara individen. Den är inget bidrag man ska förlora därför att arbetsgivarens eller samhällets stöd till att komma tillbaka har brustit. Sjukförsäkringen ska ersätta inkomstbortfall vid arbetsoförmåga och fungera som en brygga tillbaka i arbetslivet. Individens rätt till aktiva insatser måste förstärkas. Men regeringen går i motsatt riktning. Sverige är värt bättre. Vi är besvikna på att regeringen inte ännu tillsatt den socialförsäkringsutredning som skulle ha kunnat göra en riktig genomlysning av dessa svåra frågor, utan istället hafsar fram dåligt beredda försämringar. Sverige tjänar på rättvisa.
Läs mer om