Svenska extremister

Norrköping2009-11-21 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenskar är "världens extremister" I inget annat land finns en så individuellt, frihetligt och ickereligiöst tänkande befolkning. Det hävdar i vart fall Mats Olsson. Och han lutar sig på gedigna undersökningar. "World values survey" mäter värderingar och attityder på ett professionellt och långsiktigt sätt i hela världen. Mats Olsson är framtidsstrateg på konsultfirman Kairos Future. Häromdagen var han på Kvalitetsmässan i Göteborg för att föreläsa om sjukvårdens utmaningar. Jag var där.

En stark trend - särskilt markant i Norden - är lusten att styra och ställa själv över saker och ting. Kairos Future driver ett projekt där de undersöker hur denna självstyrande vilja påverkar sjukvården i Sverige. Sjukvården har uppförsbacke; inget snack om den saken. Ett enkelt exempel: Svenskarna är on-line som få andra. Bland äldre medborgare - födda mellan 1925 - 1945 - är andelen internetanvändare rekordhög. Viljan att sköta affärer och vardagspyssel på nätet är stor. Över nätet kan vi bl a boka resor, betala räkningar, deklarera, boka bilbesiktning, låna pengar, köpa biljetter och träffa nya partners. Men hur många vårdcentraler har hemsidor där det går att boka tider, läsa sin journal och/eller kommunicera med sin behandlare? Allt fler av dagens patienter är välinformerade om sina sjukdomar och om olika behandlingsmöjligheter. Patientslikeme.com är en extremt populär plats på nätet. Där diskuterar patienter med liknande sjukdomstillstånd sina symptom och behandlingar med varandra. Ett slags jättelik studiecirkel; om man så vill. Och det finns många sådana därute.

Eva Nilsson Bågenholm är ordförande i Sveriges Läkarförbund. Jag träffade henne i Göteborg. Jag frågade Eva Nilsson Bågenholm om varför sjukvården är så skandalöst urdålig på internet? Landsting, sjukhus, avdelningar på sjukhus, enskilda medarbetare; alla har byggt upp sina egna system som inte pratar med varandra och som pratar ännu mindre med patienterna, svarade hon. Extremt illa. Eller vad säger sjukvårdsminister Göran Hägglund?

Läs mer om