Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sveket mot syrierna

Skamligast av allt är att tiotusentals syrier just nu fryser och svälter i tältläger vid Syriens gränser, relativt lätt tillgängliga för bistånd genom grannländerna.

Norrköping2013-01-12 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

60.000 människor har dödats i Syrien sedan oroligheterna utbröt för snart två år sedan. Det uppger FN i en ny rapport. Det är ett massmördande som kan jämföras med vad som hände på Balkan under de jugoslaviska krigen på 1990-talet. Men då reagerade väst mer kraftfullt, diplomatiskt men också militärt. Nato flygbombade till och med Belgrad för att tvinga Jugoslaviens diktator Milosevic på knä. Låt vara att FN-trupperna var för svaga för att förhindra massakern i Srebrenica.

Världen enligt Torsten

Vad vi hittills sett när det gäller Syrien är några verkningslösa reseförbud mot ledare som ändå inte kan lämna landet. I övrigt vänder Europa och USA ryggen åt dödandet, lidandet och de systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter i Syrien. Allmänheten trubbas av. Vi noterar att dödandet fortsätter, men vi anammar alltmer politikernas och "experternas" tes att inget går att göra för att stoppa inbördeskriget i Syrien.

Men är det verkligen riktigt? För att börja med den militära optionen: Varför försökte sig det annars så krigiska Nato inte ens på att upprätta begränsade flygförbudszoner för att skydda de syriska flyktingar som samlades vid Turkiets gränser? Man har svårt att föreställa sig att Assad skulle ha trotsat ett sådant förbud, med risk att få sitt flygvapen utplånat av Natos flyg och missiler. Stupade det på Turkiets motstånd, eller berodde det helt enkelt på att ingen av stormakterna i väst fann det mödan värt att ingripa? I Syrien finns ju inga större oljetillgångar att exploatera som i Libyen.

Det fanns - och finns - stora risker med ett militärt ingripande i Syrien. Men det är svårt att se något alternativ som är sämre än att låta Assadregimen fortsätta slakta sin befolkning och driva miljontals syrier på flykt från sina hem. Ett blodbad som vi kanske bara sett början på, och som mycket väl kan fortsätta när regimen fallit. Risken är stor att vi får ett nytt Irak: Syrien delas och blir en tummelplats för krigsherrar och en ny generation terrorister.

De diplomatiska möjligheterna har inte heller utnyttjats till fullo. Påtryckningarna på Ryssland (och Kina) har varit lama. USA har inte gjort mycket för att hindra Iran från att använda Irak som transportled för vapen och annat stöd till Assadregimen. I stället för att bojkotta Iran för dess påstådda kärnvapenplaner, en bojkott som ses som hyckleri i en stor del av världen, borde sanktionerna ha riktats mot Irans öppna stöd åt en folkmordsregim.

Men skamligast av allt är att tiotusentals syrier just nu fryser och svälter i tältläger vid Syriens gränser, relativt lätt tillgängliga för bistånd genom grannländerna. Varför inte föra ut dem till säkrare platser i Europa? Det finns absolut ingen ursäkt för att vi inte hjälper människor i nöd när vi har möjlighet. Europa är inte fattigare än att vi har råd att öppna dörren när grannen som råkat ut för en olycka ber att få bli insläppt i värmen.

Läs mer om