Svart arbetskraft omsätter enligt Skatteverket 66 miljarder om året.
Tyvärr sker en stor del av detta svartarbete med våra skattepengar i den offentliga sektorn. Resultatet av detta är att svarta företag konkurrerar ut de som är seriösa. Istället för att spara pengar blir detta en dyr affär för skattebetalarna. Det innebär bland annat att:
- seriösa företag slås ut.
- skatteinkomster för stat, landsting och kommuner minskar.
- arbetstagarna tvingas sänka sina löner, eller jobba svart.
- socialt skyddsnät i form av pensioner, sjuk- och avtalsförsäkringar försämras.
Vita Jobbmodellen innebär att den offentliga upphandlaren kräver att de företag som anlitas enligt upphandlingsavtalet ska tillämpa utvalda sociala villkor i branschkollektivavtal och arbetsrättslagstiftning.
Vid brott mot dessa regler kan upphandlaren kräva skadestånd eller häva avtalet. Upphandlande myndighet kontrollerar sedan tillsammans med de fackliga organisationerna att de särskilda kontraktsvillkoren efterlevs.
Offentlig sektor upphandlar varor och tjänster för ca 500 miljarder kr per år, vilket motsvarar en femtedel av BNP. Idag styrs upphandlingen i första hand av lägsta pris.
Det finns ingen prislista på vad den upphandlade tjänsten skall kosta, för att vara seriös och för att uppfylla sociala krav. Resultatet blir att man allt för ofta köper svartarbete från oseriösa företagare.
Alla, utom de ljusskygga företagen, tjänar på att vi gemensamt tar
krafttag för att bekämpa oseriösa företag och den organiserade brottsligheten i den offentliga sektorn.
LO-distriktet i Mellansverige uppmanar kommuner och landsting i regionen att införa Vita Jobb-modellen vid offentlig upphandling och därmed aktivt arbeta för att motverka social dumping och oseriöst företagande.