Konsumenternas rätt till bra mat och tillgång på jobb på landsbygden går hand i hand. Vi är allvarligt oroade för hur vi hanterar maten och näringslivsutvecklingen på landsbygden i Sverige idag. Därför presenterar Socialdemokraterna nu en livsmedelsstrategi som är vårt svar på hur båda våra politiska mål ska nås.
Vår politiska utgångspunkt är barnfamiljen som i sin stressade vardag rusar in på den lokala butiken för att snabbt hitta mat till kvällens middag. Det är deras rätt vi vill värna. Rätt att köpa mat av bra kvalitet, rätt att tydligt och enkelt få information om var maten är tillverkad och vad den innehåller.
Men det är mycket det inte ska behöva funderas över där i butiken. Maten ska inte innehålla farliga ämnen. Förpackningarna ska inte läcka gift i maten. Och köttet ska inte komma från djur som behandlats dåligt. Det ska finnas tydliga märkningar om hur maten är tillverkad som de ska kunna lita på.
Det finns idag ett tydligt samband mellan konsumtion av ohälsosam mat och vilken bakgrund man kommer ifrån. Därför menar vi att det är en viktig politisk uppgift att arbeta för att maten vi äter inte ska inte göra oss sjuka eller ge oss ohälsa.
Mat som har mindre miljöpåverkan eller som kommer från djur som levt under strängare djurskyddskrav måste bli billigare. Vi menar att ett redskap för att skapa detta är att den offentliga upphandlingen. Om kommuner och myndigheter t.ex. köper mer ekologisk gynnar det den ekologiska odlingen i Sverige och mer mat som märkt ekologiskt hamnar i diskarna i butikerna. Vi vill sätta ett mål att 30 procent av odlingen i Sverige ska vara ekologiskt 2020.
Även på restauranger anser vi att konsumenterna har rätt till bra information om maten, t.ex. köttets ursprung. Men vi menar att vi behöver förhindra att restauranggäster blir lurade av falska beteckningar. När t.ex. pangasusfileer säljs som sjötunga, när ?köttfärs? kan komma från blandade oklara djurslag. Ibland används rena ?påhittade? namn på fiskarter och köttdelar för att förvirra kunderna. Detta måste vi sätta stopp för.
En bra och konkurrenskraftig produktion av mat i Sverige kräver kunskap och investeringar, precis som alla andra branscher. Så säkrar vi jobben på landsbygden. Mycket forskning för att göra verklighet av idéer och innovationer har regeringen dragit ner på de senaste åren. Vi tror detta är helt fel väg att gå.
Maten är en viktig del av vår välfärd. Produktionen av mat sker i områden där andra jobb är svåra att få. Livsmedelsindustrin är en tuff konkurrensutsatt bransch där vi måste ha en politik som värnar jobben.
Därför är dessa frågor grundläggande och klassisk socialdemokratisk politik. En politik vi saknar i Sverige.