Drivkraften för trading är möjligheten till stora vinster. Resultatet kan dock lätt bli stora förluster som i värsta fall sänker en hel bank.
Det finns också andra skäl för Finansinspektionen att agera. Svenskarnas skuldsättning blir alltmer omfattande och alarmerande.
Utslaget per vuxen svensk motsvarar skuldsättningen 170 procent av hushållens tillgångar. När räntan nu höjs punkt för punkt kommer alltfler personer att hamna i allvarliga problem.
Bankernas marginaler är mycket små i stora delar av privatupplåningen. Affärsidén bygger därför helt på stora volymer. Stora volymer fördelar emellertid inte bara riskerna på ett vettigt sätt. Riskerna ökar i stora affärer med så pass små marginaler att några få procent problemlåntagare kan skapa förluster i hela verksamheten.
Men fler åtgärder måste till. Det finns starka skäl att höja kravet på egeninsats för den som tar lån för att köpa bostad.
Fler banker borde även följa Swedbanks exempel när det gäller rörliga ersättningar till vissa tjänstemän. Swedbank har infört en modell där s k bonusar hålls inne under tre år. Den rörliga lönen blir således inte helt beroende av enstaka framgångsrika avslut i affärer. I stället sätts bankens långsiktiga lönsamhet i centrum för bankens lönepolicy.
I vissa fall kan även den statliga insättningsgarantin gynna riskabla högriskaffärer i bankvärlden. Staten garanterar privatpersoners insättningar upp till en halv miljon kronor i en konkursande bank. Dubiösa affärer kan stimuleras när staten står för risken om banken skulle gå i drickat.
Finansinspektionen har således en mycket viktig uppgift i samhället.
Inspektioner i all ära. Det bästa vore förstås om de stora och tongivande bankerna tog ett eget och samlat ansvar för sunda lån, löner och risknivåer.